Gratis treinreis bij KLM

Passagiers van de KLM kunnen vanaf 1 oktober vanuit alle delen van het land gratis per trein van en naar Schiphol. Hun vliegticket dient tegelijk als vervoersbewijs voor de Nederlandse Spoorwegen. De service is geldig op de dag van vertrek die het ticket vermeldt, of de dag ervoor. Bij terugkomst in Nederland geldt het als treinkaartje tot en met de dag na de datum van de terugreis naar Schiphol.

De KLM en de NS willen over de prijs van de overeenkomst niets zeggen. Het contract geldt voor een jaar. Als de combinatie bevalt, gaan beide partijen door.

Onderzoek laat zien dat nu ongeveer 30 procent van de luchtpassagiers met de trein naar Schiphol komt. KLM en NS verwachten dat door de gratis kaartjes veel meer mensen de trein nemen. Het streven is volgens een woordvoerder van de NS dat in 2005 ongeveer 40 procent van de luchtreizigers met de trein naar de luchthaven komt.

Niet alleen passagiers van de KLM, ook reizigers die vliegen met een partner van de KLM kunnen de trein nemen. Die partners zijn Northwest Airlines, Kenya Airways, KLM alps, Air Engiadina en KLM uk.

De Nederlandse Spoorwegen gaan niet meer treinen inzetten om de extra stroom reizigers te vervoeren. ,,Gebleken is dat de meeste mensen buiten de spitsuren naar Schiphol reizen. Dan is er nog ruimte genoeg in de trein'', aldus de NS-woordvoerder.

Tegen extra betaling kunnen ook de koffers de dag voor vertrek thuis worden opgehaald en naar Schiphol gebracht. Ook vervoer per treintaxi is in de overeenkomst opgenomen.

Het aanbieden van gratis railvervoer is het tweede project in korte tijd dat NS en KLM samen presenteren. Eind vorige week lieten beide weten samen met vervoersbedrijf National Express de exploitatie van de hogesnelheidslijn HSL-Zuid op zich te willen nemen.

De alliantie heeft als doel vanaf 2005 het treinverkeer van Amsterdam naar Parijs te verzorgen.