Gijzelaars ontkomen op Filippijnen

Twee Franse gijzelaars zijn vanochtend op het zuid-Filippijnse eiland Jolo ontsnapt aan hun ontvoerders, de moslimrebellen van Abu Sayyaf.

De twee journalisten die sinds 9 juli vastzaten, verschenen vandaag op een persconferentie in de Filippijnse hoofdstad Manila, samen met een glunderende president Estrada.

Volgens de president zal vandaag ook de enige Amerikaanse gijzelaar vrijkomen.

De bevrijding van de twee Fransen is een opsteker voor Estrada. De president kreeg veel kritiek op de robuuste wijze waarop hij de gijzelaars die in handen zijn van Abu Sayyaf met behulp van leger en politie probeert vrij te krijgen. Vandaag is de vijfde dag van de aanvallen op kampen van de rebellen.

Vooral president Chirac van Frankrijk leverde felle kritiek op Estrada. Chirac meende dat de bombardementen waartoe Estrada had besloten het leven van de gijzelaars ernstig in gevaar bracht, de Fr5anse in het bijzonder. Vandaag complimenteerde de Franse president zijn Filippijnse ambtgenoot en nodigde hem uit voor een staatsbezoek.

Het leger heeft de Fransen niet bevrijd, zoals de bedoeling was, maar is ze bij toeval tegengekomen nadat de journalisten gebruik maakten van de commotie onder de gijzelnemers en zich uit de voeten maakten. Daarna brachten ze een regenachtige nacht door in de jungle totdat ze een legertruck zagen en uit hun schuilplaats sprongen.

Zeventien gijzelaars zitten nu nog ergens op Jolo vast. De Franse journalisten vertelden dat ze samen met twaalf gegijzelde evangelisten van kamp naar kamp zijn gevlucht. Daarmee ontzenuwden ze eerdere berichten dat deze groep zou zijn geëxecuteerd toen ze zaterdagochtend zaten te ontbijten. Ook blijkt de Amerikaan Jeffrey Schilling in tegenstelling tot eerdere mededelingen nog in leven. Estrada was er zeker van dat hij vandaag vrij zou komen. Verder worden nog drie Maleisiërs gegijzeld en een Filippijn die sinds 23 april in handen is van Abu Sayyaf.

In de dichtbij Jolo gelegen havenstad Zamboanga is vandaag een man omgekomen toen een zelfgemaakte bom die hij bij zich droeg, voortijdig ontplofte. Het Filippijnse leger neemt aan dat het slachtoffer bij Abu Sayyaf hoort. Politiemannen hebben twee rebellen in Zamboanga gearresteerd van wie wordt vermoed dat ze de bom hebben gemaakt. Een van hen werd eerder verdacht van een bomaanslag in een winkelcentrum in Manila.