Gezamenlijke protestbrief muziekwereld

,,De muziek dreigt de grote verliezer van de Cultuurnota te worden'', zeggen tal van muziekinstellingen in een gezamenlijke verklaring als reactie op de voorstellen die staatssecretaris Van der Ploeg gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. ,,Laat ook de muziekwereld profiteren van Van der Ploegs extra miljoenen'', zegt de muziekwereld, die de Tweede Kamer oproept extra middelen te verschaffen.

Het is voor het eerst dat de muzieksector zo'n gezamenlijk standpunt inneemt. De verklaring is ondertekend door het Pop Instituut, de orkesten, de ensembles, de drie operagezelschappen, de Hoofdstad Operette, het Nationaal Instrumentenfonds en instellingen op het gebied van wereldmuziek en jazz.

Martijn Sanders, directeur van het Amsterdamse Concertgebouw, zei gisteravond in een toespraak voor een concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest, dat de geadviseerde opheffing van het Nederlands Kamerorkest alle optredens van het Nederlands Philharmonisch Orkest in en buiten het Concertgebouw op de tocht zet. ,,Daardoor dreigt een uniek aanbod van toegankelijk geprogrameerde en betaalbare concerten te vervallen.''

Een commissie, die eerst nog moet studeren op de mogelijke opheffing van het Nederlands Kamerorkest, het Radio Symfonie Orkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest, gaat ook over allerlei andere problemen adviseren. Daarbij is het de vraag hoe het verder moet met operette in Nederland, na Van der Ploegs opheffing van de in financiële problemen verkerende Hoofdstad Operette.

Ook moet de commissie kijken naar de subsidiëring van Opera Zuid. De Nederlandse Opera en de Nationale Reisopera krijgen in de voorstellen van Van der Ploeg minder subsidie dan zij hadden gevraagd.

,,Ondertussen houdt Van der Ploeg de muziek van pop tot klassiek in een houdgreep'', zeggen de instellingen, omdat salarisverbeteringen en subsidieverhogingen voor de ensembles, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Orkest van het Oosten en het Limburgs Symphonie Orkest eveneens afhankelijk zijn van het advies van de commissie, evenals subsidieverhogingen voor muziekinstellingen als de stichting Gaudeamus en het Rasa Wereldculturencentrum.

Het Fonds voor de Scheppende Toonkunst krijgt in de voorstellen van Van der Ploeg met 3.4 miljoen minder dan de 3.6 miljoen die de Raad voorstelde. Ook het Pop Instituut krijgt minder: 3.444 miljoen in plaats van 5 miljoen.

Meer subsidie dan geadviseerd heeft Van der Ploeg over voor het Centrum Electronische muziek (203.000 in plaats van de geadviseerde 100.000 gulden) en Steim (ook electronische muziek), dat 1.020 miljoen krijgt in plaats van de aangevraagde 632.000 gulden.