Fout justitie in Operatie Clickfonds

De hervatting van de rechtszaken in het beursfraudeonderzoek (`Operatie Clickfonds') is opnieuw vertraagd. Vanochtend bleek dat het Openbaar Ministerie verzuimd had twee getuigen op te roepen.

Door die fout kon de geplande zaak tegen een van de voormalige directieleden van de zakenbank Bank Bangert Pontier (BBP) geen doorgang vinden.

De president van de rechtbank, mr. M. Mastboom, toonde zich geïrriteerd over het verzuim van het Openbaar ministerie (OM). Volgens officier van justitie H. de Graaff, die excuses maakte, was de situatie ontstaan omdat de zaak al een keer eerder was uitgesteld. Het Openbaar Ministerie had vervolgens ,,nagelaten om steviger te controleren'' of de getuigen wel opgeroepen waren.

In Operatie Clickfonds is duidelijk geworden dat Bank Bangert Pontier een constructie voor cliënten aanhield waarmee zij geld naar Luxemburg konden sluizen om het zo aan het oog van de fiscus te onttrekken. Los daarvan was een van de hoofdverdachten in het Clickfondsonderzoek, E. Swaab, klant bij deze bank. Hij nam er gedurende een aantal jaren miljoenen aan contant geld op. Justitie omschrijft Swaab als de spil in ,,dubieuze transacties''.

De zaak tegen de BBP-directeur draait om de verantwoordelijkheid van de leidinggevenden voor deze feiten, vooral als het gaat om overtredingen van de wet Melding Ongebruikelijke Transacties en de `Luxemburgse connectie'.

Tegen die achtergrond was met name het verschijnen van voormalig directievoorzitter H. Pontier als getuige relevant. Justitie heeft zijn zaak geseponeerd. Maar volgens directeur Gregor de K., die wel terechtstaat, was Pontier van alle zaken op de hoogte. Doordat De K. nu wordt vervolgd, zou in zijn optiek rechtsongelijkheid ontstaan.

In een eerdere zitting heeft de officier als verklaring voor het sepot van Pontier gegeven dat hij ervan overtuigd is dat de directievoorzitter in de dagelijkse gang van zaken ver van de te vervolgen praktijken afstond. Tijdens de rechtszaak van vanochtend had hierover meer duidelijkheid moeten komen.

Operatie Clickfonds had dramatische gevolgen voor Bank Bangert Pontier. De toezichthouder op het Nederlandse bankwezen, De Nederlandsche Bank, stuurde de voltallige directie naar huis toen BBP in opspraak kwam. Nieet lang daarna werd het bedrijf overgenomen door de Friesland Bank.

De toezichthouder op de Amsterdamse effectenbeurs, de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) deed aangifte bij justitie, onder meer wegens het vermoeden van witwassen van gelden.

De BBP-rechtszaak wordt nu waarschijnlijk half oktober hervat. In het kader van Operatie Clickfonds dient er volgende week opnieuw een zaak. Dan gaat het om het onrechtmatig handelen van SNS-werknemers bij de emissie van aandelen in telecomconcern KPN.

DOSSIER CLICKFONDS: www.nrc.nl