`EU moet oliegebruik in veevoer beperken'

Jaak Gabriëls, de Belgische minster van Landbouw, heeft gisteren geschokt gereageerd op een Zwitsers rapport over het gebruik van grote hoeveelheden afvalolie en vetten in veevoer. Gabriëls wil dat Europa maatregelen neemt om het gebruik van minerale oliën en vetten in voer aan banden te leggen. België werd in 1999 geconfronteerd met een ernstige dioxinebesmetting, die miljarden guldens schade veroorzaakte. België ging de besmetting te lijf met behulp van het in het leven geroepen Consum-programma, dat voorziet in een strikte controle van de voedingsindustrie.

Volgens de Zwitserse wetenschappers zijn de concentratie van oliën en vetten in veel veevoer tien tot honderd keer hoger dan de Zwitserse normen toestaan. Gabriëls heeft in een brief aan aan David Byrne, de eurocommissaris van Volksgezondheid, gevraagd om Europese regels voor oliegebruik in veevoer.