Eindelijk bezieling hockeysters

Tot aan de laatste seconde van het spectaculaire duel met Nieuw Zeeland moest het Nederlandse vrouwenhockeyteam vrezen dat de medaillepoule op het olympische toernooi onbereikbaar zou worden. Maar door de 4-3 zege op Nieuw Zeeland en de verrassende 2-1 nederlaag van Duitsland tegen China lijkt het wankelmoedige elftal van Tom van 't Hek net op tijd weer in balans. Morgen staat volgens de zichtbaar opgeluchte bondscoach ,,een klassieke Nederland-Duitsland'' op het programma, waarin zijn team aan een gelijkspel genoeg heeft om bij de beste drie landen in poule B te eindigen.

Keepster Clarinda Sinnige werd het meest opvallende slachtoffer van de dramatische vertoningen tegen China en Zuid-Afrika. Na een jaar maakte routinier Daphne Touw haar rentree in het Nederlands elftal en met enkele kapitale reddingen bewees ze het gelijk van de bondscoach. ,,Ik heb geen zondebokken willen zoeken, maar ik vond dat we in verdedigend opzicht iets moesten veranderen'', legde Van 't Hek uit. Maar op het mentale vlak boekte Nederland vanmiddag de meeste winst. ,,Eindelijk zag ik weer een gloed over het elftal, al geef ik meteen toe dat die bezieling vier dagen te laat kwam'', zei de bondscoach.

Bij een 3-1 voorsprong in de tweede helft leken de Nederlandse vrouwen al verzekerd van de zege. Maar tien minuten voor tijd tikte Senior de rebound van een vrije slag achter Touw: 3-2. Drie minuten later hield Nieuw Zeeland bij de strafcorner Nederland nog eens een spiegel voor. In het eerste bedrijf waren de `Kiwi's' al succesvol geweest met een door Lawrence afgeronde variant, waar de Nederlandse verdediging ook na rust geen kijk op had: 3-3.

Het Nederlands elftal knoeide er bij de korte corner lustig op los. Twee keer werd de bal door aanvalster Margje Teeuwen verkeerd gestopt, drie keer produceerde de met een vormcrisis worstelende libero Dillianne van den Boogaard een slap schot. ,,De strafcorner zal inderdaad beter moeten'', erkende Van 't Hek. ,,Maar dat probleem is niet nieuw.'' Ageeth Boomgaardt scoorde na 15 minuten wel uit een strafbal, nadat Macha van der Vaart de keepster van Nieuw Zeeland al in de vijfde minuut had gepasseerd. Toch kreeg Nederland in het opwindende duel met Nieuw Zeeland nooit echt onder controle.

Desondanks toonden de hockeysters in de slotfase eindelijk veerkracht. Met een knappe actie op de achterlijn bediende Boomgaardt de `vliegende wissel' Fleur van de Kieft, die in de slotminuut het bevrijdende doelpunt produceerde: 4-3. ,,De meiden hebben elkaar door een moeilijke periode gesleept'', zei Van 't Hek. ,,Maar het blijft een mirakel dat ze pas bezieling toonden, toen het water hen aan de lippen stond.''

In het mannentoernooi lijken de Nederlandse hockeyers het zelfvertrouwen te hebben hervonden. Twee dagen na de bloedeloze 0-0 tegen Maleisië zette de ploeg van bondscoach Maurits Hendriks Canada met 5-2 opzij. Door dat resultaat – de tweede zege in drie duels – nam de wereld- en olympisch kampioen de koppositie over van Duitsland, zaterdag de voorlaatste tegenstander in groep A.