Chinees massaproces na corruptieschandaal

Bijna honderd Chinese overheidsvertegenwoordigers staan terecht na het grootste corruptieschandaal dat de Volksrepubliek China ooit heeft beleefd. Dat meldden gisteren twee kranten in Hong Kong die nauwe banden met Peking onderhouden.

Onder de verdachten zijn politieagenten, douanebeambten en bestuurders van de regerende communistische partij. Enkele van de verdachten onderhouden banden met prominente leden van de regering in Peking.

Volgens de twee kranten zijn de rechtzaken vorige week begonnen in vijf steden in zuidoost-China. Sommige processen zouden nog doorlopen, andere zouden al zijn afgesloten. Rechtbankmedewerkers weigeren informatie te geven. De processen zijn omgeven met grote geheimzinnigheid.

De overheidsvertegenwoordigers worden beschuldigd van medeplichtigheid aan grootscheepse smokkel door de Yuanhua Group, een bedrijf dat is gevestigd in de stad Xiamen. Zij zouden grote bedragen aan smeergeld hebben aangenomen. De waarde van de smokkelwaar die bestond uit olie, auto`s, sigaretten en andere goederen, wordt op 9,5 miljard dollar geschat. De leider van het beschuldigde bedrijf, Lai Changxing, wist aan de Chinese politie te ontkomen.

De Chinese autoriteiten maken dit jaar voor het eerst ernst met de strijd tegen de groeiende corruptie. Overheidsvertegenwoordigers blijven niet meer zoals vroeger buiten schot.