Bronzen medaille handboogschutter Van Alten

Wietse van Alten heeft vandaag op de Olympische Spelen in Sydney de bronzen medaille veroverd bij het handboogschieten. Het is de eerste keer dat een Nederlander een olympische medaille wint op dit onderdeel.

In Sydney International Archery Park versloeg Van Alten in de strijd om de derde plaats de Zweed Magnus Petersson, met 114-109. Van Alten miste de finale na een 112-110-nederlaag in de halve eindstrijd tegen de Australiër Simon Fairweather. De gouden medaille ging naar Fairweather, die in de eindstrijd de Amerikaan Victor Wunderle versloeg. Hij won de finale met 113-106.

Het kostte Van Alten voor 4.500 toeschouwers geen moeite zich na de nederlaag in de halve finale voor de bronzen wedstrijd op te laden. ,,Ik was tevreden over mijn schoten. Hij was gewoon beter. Dat ik de laatste vier heb gehaald was perfect, dan is het maar net hoe het kwartje valt. Ik ben blij dat ik dit brons er uit heb kunnen halen.''

Van Alten is afkomstig uit Zaandam, waar hij via een vriendje kennismaakte met het handboogschieten. Als lid van Jong Oranje verhuisde hij ruim vijf jaar geleden naar Noord-Brabant, in Nederland het epicentrum van de handboogsport. De sport wordt vooral in die provincie beoefend, en in iets mindere mate ook in Limburg. In Brabant werd de in Hilvarenbeek woonachtige Van Alten – komende zondag wordt hij 22 jaar – lid van boogschuttersvereniging Rozenjacht in Baarschot; daar kon hij elke dag schieten.

Bij de WK van ruim een jaar geleden nomineerde Van Alten zich voor Sydney. Voor deelname aan de Spelen hoefde hij dit jaar bij het EK slechts vormbehoud te tonen, maar daar slaagde hij niet in. Later voldeed hij wel aan die opdracht.

Een ander hoogtepunt in de carrière van Van Alten was dit jaar de evenaring van het wereldrecord op de olympische afstand, 70 meter. In mei kwam hij bij wedstrijden in het Belgische Rumst met achttien pijlen tot een score van 176 punten.

In Nederland is handboogschieten met ongeveer 10.000 beoefenaars een marginale sport. De halve finale was vanochtend vroeg ook niet rechtstreeks op de Nederlandse televisie te volgen. In Zaandam volgden de ouders van Van Alten en zijn zus Ellen zijn verrichtingen van de achtste finales tot en met de halve finale via twee tv's (onder meer de Duitse zender), de radio en het Internet. ,,We hebben vannacht niet geslapen'', aldus de vader van de handboogschutter. Kort hadden ze elkaar vanochtend aan de telefoon, totdat Van Alten naar de dopingcontrole moest.

Van Alten is vrijdag met de landenploeg (met Fred van Zutphen en Henk Vogels) opnieuw kandidaat voor een podiumplaats. ,,Brons, da's wel stoer. Dit heeft vertrouwen gegeven. Ik wil het weer doen op het moment dat ik het moet doen.''

Handboogschieten was al een onderdeel bij de tweede moderne Olympische Spelen, in 1900 in Parijs. In 1972 kreeg de sport een vaste plaats op de Spelen.