Blauwhelmen verijdelen terreuractie

Britse en Zweedse militairen van de internationale troepenmacht KFOR in Kosovo hebben een aanslag door Joegoslavische militairen in het dorp Graçanica nabij Preština verijdeld.

Dit heeft Bernard Kouchner, de bestuurder van de Verenigde Naties in Kosovo gisteren bekendgemaakt. Kouchner zei dat de Joegoslavische militairen een terroristische aanslag wilden plegen om de gemoederen in Joegoslavië pro Miloševi'c te stemmen. Zondag worden in Joegoslavië presidents- en parlementsverkiezingen gehouden. ,,Dit is heel ernstig. Het was een duidelijke poging de stabiliteit, de democratie, vrede en veiligheid in Kosovo te ondermijnen'', aldus Kouchner.

Graçanica is een Servische enclave in het overwegend door Albanezen bevolkte Kosovo. De ongeveer 300 KFOR-militairen, die bij de operatie in het dorp betrokken waren, vonden explosieven, wapens en ontstekingsmechanismen in twee huizen en een bar. In het dorp werden zes Serven opgepakt. Drie werden na verhoor vrijgelaten. Onder de drie anderen bevinden zich volgens Kouchner twee leden of ex-leden van speciale eenheden van het Joegoslavische leger die zijn gestationeerd in Niš in het zuiden van Servië. De drie arrestanten zijn overgedragen aan de VN-politiemacht in Kosovo.

Het VN-bestuur in Kosovo heeft eerder besloten het werven van stemmen onder Serven in Kosovo, dat officieel nog deel uitmaakt van Joegoslavië ofschoon de troepen van Miloševi'c er vorig jaar werden verdreven door NAVO-troepen. Joegoslavische autoriteiten hebben aangekondigd dat zij voor de verkiezingen van zondag in heel Kosovo 300 stembureaus willen opzetten. Volgens Kouchner weet het VN-bestuur in Kosovo niet waar deze stembureaus worden gevestigd, maar hij zei dat daarvoor in elk geval geen openbare gebouwen mogen worden gebruikt.

Kouchner beklemtoonde dat het VN-bestuur ,,de verkiezingen in Joegoslavië niet zal organiseren, steunen, gedogen of legitimeren''. Er zullen ook geen VN-waarnemers bij de verkiezingen aanwezig zijn en het vervoer van stembussen zal evenmin worden beveiligd.