Zware bom uit woonwijk gehaald

Tussen de vier- en vijfhonderd mensen uit Blitterswijck moesten gisteravond enkele uren hun woningen verlaten in verband met de vondst van een brisantgranaat van, naar later bleek, vierhonderd pond. De bom was aan het eind van de middag gevonden op een bouwplaats in het Noord-Limburgse dorp.

De brandweer evacueerde inderhaast de mensen in een straal van zo'n 150 meter rondom de vindplaats aan de Beeteweg. Zo'n vijftig tot zestig woningen werden daarbij ontruimd. In een straal van driehonderd meter moest iedereen van de straat af.

Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) bracht de bom vervolgens omzichtig naar het nabijgelegen Swolgen, waar het projectiel later gisteravond tot explosie werd gebracht. Rond kwart voor acht konden de mensen weer terug naar hun woningen.

,,De bom was van een uitzonderlijk groot kaliber'', aldus brandweercommandant G. Theeuwen. ,,Als deze vierhonderdponder ontploft was, zouden alle woningen in een straal van 150 meter zeer zwaar beschadigd zijn. Een brisantgranaat laat een regen van metalen scherven rondvliegen over enkele honderden meters.'' Een woordvoerder van de politie benadrukte dat de brisantbom ,,uiterst gevaarlijk'' was en ,,op eieren naar Swolgen gebracht moest worden''.