Zestien doden bij aanslag in Islamabad

Ten minste zestien mensen zijn vanochtend gedood bij een bomaanslag op een groentemarkt in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Meer dan tachtig mensen raakten gewond.

De aanslag is een van de bloedigste die Pakistan de afgelopen tijd hebben getroffen. Verschillende steden in het land zijn al vaker het toneel geweest van tereurdaden, maar het was voor het eerst dit jaar dat een bomaanslag werd gepleegd in Islamabad.

Het explosief was verstopt in een krat met druiven. De betreffende groente- en fruitmarkt is de grootste van Islamabad; op het moment van de ontploffing was het druk in de omgeving. Volgens ooggetuigen waren werklieden bezig met het uitladen van kratten met druiven toen de bom explodeerde.

De militaire leider van Pakistan, generaal Pervez Musharraf, veroordeelde vanochtend ,,de laaghartige terreurddaad'', maar hij uitte geen beschuldigingen in de richting van mogelijk daders. In het verleden wezen de Pakistaanse autoriteiten bijna als vanzelfsprekend de beschuldigende vinger uit naar buurland en aarstvijand India, net zoals India routinematig Pakistan de schuld geeft van terreurdaden op zijn grondgebied, vooral in de omstreden deelstaat Kashmir.

De betreffende markt ligt in een arme buitenwijk van Islamabad. Veel slachtoffers zijn vluchtelingen uit Afghanistan die een baantje hadden gevonden op de markt.

Twee weken geleden vond nog een soortgelijke bomaanslag plaats op een markt in Lahore. Daarbij werden toen zeven mensen gedood.