Voorbeschouwing: judo mannen 90 kilo

Het zit judoka Mark Huizinga in de klasse tot 90 kilo niet mee dat hij morgen tegen Yosvany Despaigne moet beginnen. De 24-jarige Cubaan moet het van zijn kracht hebben en bij de start van een wedstrijd is hij altijd op volle sterkte. Later in het toernooi wordt Despaigne kwetsbaarder. Daarom heeft hij ook geen echte topprestaties achter zijn naam staan. Bij het laatste WK in '97 werd hij zevende.

Despaigne schakelde toen in Birmingham wel Huizinga uit. De Nederlander verloor dit jaar in Rome voor de tweede achtereenvolgende keer van hem. Zijn totaalscore tegen de Cubaan is 3-3. Als hij van Despaigne zou verliezen, is het te hopen dat de man uit Midden-Amerika daarna blijft winnen en de halve finale haalt. Want alleen dan heeft Huizinga nog de kans om via de herkansing een bronzen medaille te halen. Mocht hij daarentegen van Despaigne winnen, dan zal dat veel vertrouwen geven.

Vervolgens wachten Huizinga op weg naar de halve finale nog een paar flinke jongens, waarschijnlijk de Duitser Marko Spittka en de Roemeen Adrian Croitoru. Tegen Spittka heeft hij vier keer gewonnen en drie keer verloren. Tegen Croitoru is het net andersom. ,,Als ik dan toch in de halve finale kom, betekent het dat ik lekker draai en dan zou ik ook die laatste twee partijen op weg naar het goud kunnen winnen'', zegt de Nederlander.

De favoriet voor de olympische titel is regerend wereldkampioen Hidehiko Yoshida. De al 31-jarige Japanner, bijgenaamd `Pochi', won in 1992 in Barcelona al eens goud. Opmerkelijk is dat Huizinga in al die jaren nooit tegenover Yoshida stond. Croitoru, derde bij het laatste WK, lijkt de sterkste opponent voor Yoshida, die afscheid wil nemen met een gouden medaille.

Prognose: 1. Yoshida (Jap), 2. Croitoru (Roem), 3. Huizinga (Ned) en Florescu (Mol).

Verder ook morgen:

Zwemmen (met finale 100 meter vrije slag mannen)

Honkbal (met Nederland-Cuba)

Turnen (finale individueel)

Softbal (met China-Verenigde Staten)