Volleyballers winnen ook van Australië

Het Nederlands mannenvolleybalteam blijft goed spelen in Sydney. De titelhouder won vandaag ook de tweede groepswedstrijd. Nederland versloeg gastland Australië met 3-0. De setstanden waren: 25-19 25-17 en 25-15.

Eerder won de Nederlandse ploeg van bondscoach Toon Gerbrands al verrassend met 3-0 van Cuba. Donderdag wacht de concurrent Brazilië, dat evenals Nederland aast op de eerste plaats in groep A.

,,Dit is voor ons een droombegin van de Olympische Spelen'', sprak spelverdeler Peter Blangé na afloop tevreden. ,,We spelen beter dan verwacht. Dat verbaast mij ook eigenlijk wel. Volgens mij is het puur een kwestie van zelfvertrouwen. Die slepende kwalificatieprocedure heeft lang als een molensteen om onze nek gehangen. Nu zijn we van die last verlost en is bovendien ook iedereen fit van het basisteam. In de vorm waarin we nu steken, kunnen we van alle ploegen hier in Sydney winnen.''

Richard Schuil, evenals tegen Cuba de beste aanvaller van het Nederlands team, beaamde de woorden van Blangé. ,,Het gaat echt uitstekend'', stelde hij. ,,We zijn met elkaar even de weg kwijt geweest, maar nu zijn we weer een echt team. We hebben heel veel kwaliteit en gelukkig laten we dat nu ook zien op het juiste moment. Hopelijk kunnen we de stijgende lijn in ons spel de komende dagen nog een beetje doortrekken.''

Schuil, die na een zware knieblessure zijn oude topniveau weer benadert en misschien nog wel ontstijgt, kijkt reikhalzend uit naar het topduel met Brazilië. ,,In die wedstrijd heb ik heel veel zin. De druk op ons wordt steeds groter, maar dat vind ik niet erg. Hoe groter de druk, hoe beter wij gaan spelen. Laat die Brazilianen maar komen.''

Blangé: ,,We moeten nu niet de fout maken om te veel te gaan rekenen. Feitelijk moeten we gewoon nog een wedstrijd winnen om de kwartfinales te halen. Welke wedstrijd dat is of wordt, zien we vanzelf wel. We gaan er elk duel vol in. Ik weet wel dat een plaats bij de laatste vier een heel moeilijk verhaal is, hoe goed we op dit moment ook spelen.''

De afgelopen drie jaar had de ploeg van Toon Gerbrands voortdurend onder vuur gelegen na een reeks van zwakke prestaties. De olympisch kampioen van Atlanta 1996 dreigde zelfs de Spelen in Sydney te gaan missen toen kwalificatie op een toernooi in Polen was mislukt. Pas deze zomer plaatste Nederland zich in het Franse Castelnau-le-Lez uiteindelijk nog via de achterdeur voor de Spelen na overwinningen op Taiwan, Canada en Frankrijk.