Verdachte in moordzaak Pieck bekent

De verdachte van de moord op het vijftienjarige meisje Maartje Pieck uit Kampen heeft bekend haar te hebben gewurgd. Het alibi dat zijn buurman hem verschafte, bleek niet te kloppen.

Maartje Pieck verdween op 11 juli tijdens het rondbrengen van folders. Twee dagen later werd zij dood gevonden in het Kampense Roggebotsebos op zo'n vijf kilometer van haar ouderlijk huis. Zij bleek ook seksueel te zijn misbruikt.

De 38-jarige Kampenaar J.H. bekende gistermiddag de moordenaar van het meisje te zijn, nadat duidelijk was geworden dat zijn alibi niet klopte. De buurman van de verdachte, R. Muidenberg, verklaarde na de moord dat J.H. op de avond van de moord bij hem was geweest. Muidenberg zegt geschokt te zijn over de bekentenis. ,,Het zou betekenen dat ik een moordenaar over de vloer heb gehad. Met het alibi zat ik achteraf gezien drie kwartier mis. Ik ben er te snel en op een emotioneel moment mee naar buiten gekomen'', aldus de buurman.

H. werd begin deze maand gearresteerd, nadat justitie hem op het spoor was gekomen dankzij op het lijk van Maartje Pieck aangetroffen frettenharen. De verdachte hield ruim dertig van deze beesten in kooien achter zijn woning in Kampen.

De advocaat van H., J. Hovius uit Zwolle, heeft vanochtend met zijn cliënt gesproken. Volgens Hovius was H. gelaten en toonde hij berusting, maar geen opluchting. ,,Hij is zich nu bewust van de gevolgen van zijn daad voor zichzelf en de familie van het slachtoffer'', zegt de advocaat.

Hovius gaat vragen om verlenging van de voorlopige hechtenis en om een persoonlijkheidsonderzoek, bij voorkeur in het Pieter Baan Centrum te Utrecht voor forensische psychiatrie. De advocaat kan pas na dat onderzoek zeggen of hij ontoerekeningsvatbaarheid van zijn cliënt gaat pleiten. ,,Ondanks wat J.H. nu bekend heeft, is hij geen afstotende persoonlijkheid'', zegt Hovius.