Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2Vandaag. Uitgebreid aandacht voor Prinsjesdag 2000. De actualiteitenrubriek geeft een voorschotje op de discussie over de Miljoenennota. Ook de `Vijfde nota ruimtelijke ordening' zal in de toekomst nog aardig wat discussie opleveren. Ned.2, 17.29-18.52u.

Netwerk. De uitzending van vandaag staat in het teken van Prinsjesdag. Onder meer een uitgebreid interview met premier Kok en een reportage over de problemen in de gezondheidszorg. Minister Borst belooft beterschap. Ned.1, 20.30-20.55u.

Nova. Net als voorgaande jaren verzorgen Den Haag Vandaag en Nova op Prinsjesdag een gezamenlijke uitzending, gepresenteerd door Ferry Mingelen en Margriet Vroomans. Hoofdgast is minister Zalm van Financiën. Verder vertegenwoordigers uit de onderwijswereld en de gezondheidszorg. Ned.3, 22.30-23.15u.

TALKSHOW

Catherine. Catherine Keyl spreekt met vrouwen die zich lieten steriliseren, maar toch onverwacht zwanger werden. Kozen zij alsnog voor een abortus of niet? RTL4, 16.05-17.00u.

Het elfde uur. Andries Knevel in debat met CDA-fractieleider Jaap de Hoop Scheffer over Prinsjesdag. Verder vertelt Ed van Thijn alle ins en outs van zijn nieuwe boek Het Verhaal. Ned.1, 21.01-21.53u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht: Zwarte gal. Aandacht voor antidepressiva, waaronder het populaire middel Prozac. Hoe werken antidepressiva? In deze herhaling besteedt Noorderlicht onder andere aandacht aan Duits onderzoek dat uitwijst dat depressieve mensen vrijwel altijd lijden aan een hyperactief stress-systeem. Ned.3, 20.28-20.58u.

Cars, caravans and chaos. Jaarlijks trekken vijftien miljoen vakantiegangers naar Frankrijk. Duizenden van hen bereiken hun bestemming niet. RTL4, 22.00-23.00u.

AMUSEMENT

Urbania, een stadstriptiek. Serie portretten van onbekende Nederlanders. Ned.3, 19.58-20.28u.

't Is hier fantástisch! Impressies van de Nederlander op vakantie. Presentatie: Ursul de Geer. RTL4, 23.00-23.30u.

Goede daden bij daglicht. Tweede aflevering van een Nederlandse serie tv-drama's. Vandaag: Buddenbroek. Filigonda ziet dagelijks een dwerg in de bus waarmee zij reist. Zij raakt gefascineerd en komt met hem in contact. Dan hoort ze dat ze moet verhuizen en ze besluit hem één keer thuis te bezoeken. Ned.3, 23.15-23.45u.

INFORMATIEF

De ontdekking. Derde aflevering van een populair-wetenschappelijk programma. Vandaag: muziek als instrument. Kunnen wij slimmer worden van muziek en in hoeverre fungeert het als hulpmiddel bij operaties? Ned.3, 19.00-19.29u.

Politieke tribune. Met aandacht voor het Vlaams Blok. VRT, 19.40-19.45u.

Werken aan w:erk Kunst & antiek. eerste aflevering van een tweedelige serie over handelaars in kunst en antiek. Vandaag: Trix Kwint, beheerder van een omvangrijke verzameling antiek zilver, keramiek en aardewerk uit de periode van art nouveau en art deco. Ned.3, 21.00-21.25u.

Het andere gezicht. Een kritisch portret van de Nederlandse politiek. Na zes jaar Paars is het tijd voor de vraag: dicteert het kabinet de maatschappelijke ontwikkelingen of andersom? En: is er nog wel politiek debat? Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.52-22.16u.

Na de diagnose. Medische talkshow waarin de ervaringen van patiënten centraal staan. Voor welke dilemma's worden zij geplaatst tijdens hun ziekte of handicap? Vandaag over demente ouders. Ned.1, 22.25-23.11u.

Over m'n lijk. Slachtoffers en artsen over de zwarte kant van de medische wetenschap. RTL5, 23.20-23.45u.

Bonanza. Eerste aflevering van een nieuw programma dat zich beweegt op het snijvlak van beeldende kunst, architectuur, vormgeving, mode, popmuziek en uitgaanscultuur. Vandaag over de veelzijdige kunstenares Alicia Framis. Zie TV-vooraf. Ned.3,23.43-0.13u.

Love is not enough. Reportageserie waarin vier adoptie-ouderparen worden gevolgd. De ouders denken allen dat ze alles in huis hebben om de ouder van andermans kind te worden. Afl.: Them and us. BBC 1,23.00-23.50u.

SPORT

Olympische Spelen. RTL5, vanaf 18.30u.: Olympisch nieuws. Ned. 2, vanaf 19.00u.: hoogtepunten van de afgelopen dag en reportages vanuit Sydney. SBS6, vanaf 20.00u.: In Sydney staat een Huis. CANVAS, 22.45u.: Studio Sydney: hoogtepunten, samenvattingen en interviews met sporters. Ned.2, vanaf 0.55u.: rechtstreekse reportages. Aandacht voor onder meer zwemmem, roeien, tennis, boksen, hockey en honkbal.

Champions League. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Anderlecht-PSV. Ned.2, 20.15u.

FILMS

Femmes de personne (Christopher Rank, 1984, Frankrijk). Tweede speelfilm van schrijver en theaterregisseur Frank is een soepel portret van de relationele desoriëntatie en onderlinge solidariteit van drie vrouwen uit een Parijs' ziekenhuis: de artsen Marthe Keller en Caroline Cellier en verpleegster Fanny Cottençon. Ook met Jean-Louis Trintignant, Philippe Léotard. TV5, 18.15-19.55u.

Vampire in Brooklyn (Wes Craven, 1995, VS). Narcisme van hoofdrolspeler Eddie Murphy is grappigste aspect van ongemakkelijk mengsel van een romantische `gothic horror story' en een schmierende klucht. Vampier in Newyorks crimineel milieu. SBS6, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

. Bare skyer beveger stjernene / Sterren bewegen (Torun Lian, 1998, Noorwegen). Lyrische jeugdfilm waarin meisje de dood van haar broertje verwerkt. Morgen, Ned.3, 14.05-15.40u.