Schumacher wilde stoppen na dramatische race Monza

Michael Schumacher heeft anderhalve week geleden na de Grand Prix van Italië overwogen te stoppen met autoracen. Aanleiding voor de Duitse Formule I-coureur voor die gedachte waren de dramatische gebeurtenissen op het circuit van Monza.

Ferrari-coureur Schumacher won de race en behield daardoor een uitstekende uitgangspositie voor het behalen van de wereldtitel. Met nog drie races te gaan, te beginnen zondag op de oval in het Amerikaanse Indianapolis, kijkt hij aan tegen een achterstand van slechts twee punten op regerend wereldkampioen Mika Hakkinen.

Op de persconferentie na de race in Monza werd Schumacher door emoties overmand toen hij eraan werd herinnerd dat hij die dag het recordaantal Grand Prix-overwinningen (41) van Ayrton Senna had geëvenaard. De Braziliaan kwam in 1994 op het circuit van Imola om het leven bij een crash. Hij was het laatste dodelijke slachtoffer in de Formule I.

Na afloop van de race in Monza bereikte Schumacher het nieuws dat een Italiaanse brandweerman was overleden aan de gevolgen van een grote crash in de eerste ronde. Daarbij belandden vijf van de 22 wagens in een grindbak bij de tweede chicane van het legendarische circuit. De 33-jarige brandweerman Paolo Gislimberti werd geraakt door rondvliegende brokstukken en overleed korte tijd later in het ziekenhuis van Monza.

Het was deze samenloop van omstandigheden – de evenaring van het record van Senna en de dood van brandweerman Gislimberti – die Schumacher als vader van twee kinderen dichtbij het besluit bracht om een punt te zetten achter zijn rijke autosportcarrière.

,,Ik heb er echt over gedacht om te stoppen – maar ik denk dat dat normaal is op zulke extreme momenten als deze'', zei de 31-jarige Schumacher tegenover een Italiaanse krant. ,,Dat gevoel kan een minuut duren, een week, een maand. daarna begin ik weer met het werk, omdat ik daar plezier in heb. En om je werk goed te kunnen doen, moet je er plezier in hebben.''