`Russisch mediabedrijf onder dwang verkocht'

De eigenaar van Ruslands grootste onafhankelijke media-bedrijf, Vladimir Goesinski, is naar eigen zeggen door de overheid gedwongen zijn onderneming te verkopen aan het staatsbedrijf Gazprom. Goesinski kwam gisteren met zijn onthulling nadat een dispuut was gerezen over de naleving van de in juli gemaakte verkoopafspraak.

De onthulling is een nieuwe wending in de strijd om de controle over de Russische media, een strijd die niet wordt gekenmerkt door recht-toe-recht-aan censuur maar meer het karakter heeft van een politiek-economisch spel zonder grenzen.

Goesinski is eigenaar van Media Most, het bedrijf waarvan onder andere het televiestation NTV, het radiostation Echo Moskvi en de krant Segodnja deel uitmaken. NTV, Echo Moskvi en Segodnja staan in Rusland bekend om hun relatief onafhankelijke berichtgeving. Met name over de oorlog in Tsjetsjenië hebben zij onthullend en kritische reportages gebracht, hetgeen hen door het Kremlin niet in dank is afgenomen. Afgelopen weekeinde nog probeerde een hoge Russische officier een live-uitzending van de actualiteiterubriek Itogi vanuit Tsjetsjenie onmogelijk te maken.

Goesinski werd afgelopen juni onverwachts gearresteerd op verdenking van verduistering van overheidsgelden. Zijn aanhouding leidde nationaal en internationaal tot protest en bracht president Poetin tijdens een reis door West-Europa in het nauw. Nadat Poetin de aanhouding ,,overdreven''en ,,onnodig'' noemde werd de 47-jarige zakenman weer vrijgelaten.

Een maand later deden politie en veiligheidsdiensten een inval bij de kantoren van Media Most. Ze namen grote hoeveelheden financiële en persoonlijke dossiers mee. Na twee weken werden alle aanklachten ,,wegens gebrek aan bewijs'' even onverwachts weer ingetrokken als ze waren ingediend. Goesinski vertrok naar zijn tweede huis in Spanje terwijl het gonste van de geruchten dat hij bij wijze van compromis zijn aandelen in het vlaggenschip NTV had verkocht aan een Kremlin-welgevallige investeerder.

Gisteren werd bekend dat het reusachtige energiebedrijf Gazprom justitie heeft gevraagd Goesinski aan te pakken wegens het niet-nakomen van een contract tot verkoop van aandelen Media Most. In reactie onthulde Goesinski dat er sprake was geweest van ontoelaatbare dwang. ,,Op 18 juli, twee dagen voor de ondertekening van deze overeenkomst, heb ik in aanwezigheid van buitenlandse advocaten verklaard dat alle papieren die ik zal tekenen, of precieser gezegd: gedwongen ben te tekenen, geen waarde hebben omdat ik ze teken met het pistool op de borst'', zei Goesinski in een interview met radio Echo Msokvi. Van zijn verklaring zou een videoband bestaan, maar die is nog niet getoond.

Het hoofd van Gazprom, Rem Vjachirev, reageerde ontstemd. ,,De documenten zijn getekend, juridisch in orde en moeten daarom worden nageleefd.'' Gazprom had al aandelen in het mediabedrijf, maar zou met de op 10 juli gesloten overeenkomst de volledige controle krijgen.