Roma alsnog vertrokken uit Odijk

De Roma-familie Nicolich die op last van de gemeente Bunnik haar tijdelijke standplaats in Odijk moest verlaten, is gisteravond neergestreken in Zeist. De familie heeft niet gewacht op uitzetting, die vrijwel zeker vanochtend zou plaatsvinden.

De bestuursrechter in Utrecht oordeelde gisteren dat Bunnik gerechtigd was om de familie Nicolich uit die gemeente te zetten op grond van het geldende bestemmingsplan en de Algemene Plaatselijke Verordening. Ook stelde de rechter dat de familie op een camping zou kunnen gaan staan.

Volgens advocaat E. Olof zijn de Roma naar Zeist gegaan, omdat ze er familie hebben wonen waar ze terechtkunnen voor sanitaire voorzieningen. Ook heeft de familie vertrouwen in burgemeester Boekhoven, die eind augustus waarnemend burgemeester van Driebergen was.

Boekhoven ziet de oplossing voor het huisvestingprobleem van de familie Nicolich allereerst in een terugkeer naar de gemeente Driebergen. Daar vertrokken de Roma op 12 juli met een afkoopsom van zes ton. Als voorwaarde voor huisvesting in Driebergen hadden de lokale overheden in Utrecht gesteld dat de familie drie ton van de afkooppremie moet terugbetalen. De Roma lieten echter weten het benodigde geld niet meer te hebben.

Boekhoven heeft aangekondigd vandaag overleg te zullen voeren met de familie. Als het zo is dat de familie daadwerkelijk het bedrag niet meer kan opbrengen, stelt Boekhoven, dan wenst hij precies te horen waar het is gebleven. ,,Ik moet het voor mezelf en tegenover anderen kunnen verantwoorden dat er op deze manier geen oplossing mogelijk is. En dan neem ik geen genoegen met vage verhalen over bonnetjes voor de stomerij, een auto en een caravan.''

Als op deze manier de impasse in het overleg niet kan worden doorbroken, dan zal ook de gemeente Zeist overgaan tot bestuursdwang en uitzetting, aldus Boekhoven.