Recordschade van 2 mld door branden

De schade door grote branden gaat dit jaar alle records breken. Op tweederde van het jaar nadert het totale schadebedrag al de twee miljard gulden.

De afgelopen jaren schommelde de schadepost over het hele jaar steeds rond één miljard gulden.

Een deel van de schade komt voor rekening van enkele extreme gevallen, aldus J. Sterk van het Nationaal Centrum voor Preventie. Zo kostte de vuurwerkramp in Enschede alleen al meer dan een half miljard. De schade door de brand in het vakantiepark de Eemhof wordt becijferd op 235 miljoen gulden. Maar volgens Sterk is er meer aan de hand. Zo constateert hij dat een kwart van de branden wordt aangestoken en dat daar niet veel aan wordt gedaan.

,,Ik verbaas me er wel eens over dat er zo lauw op wordt gereageerd. Neem nou branden in scholen. Daarvan wordt zelfs zestig procent aangestoken. In 1998 kostte dat nog 85 miljoen gulden. Scholen hebben voor veel zaken geld nodig. Maar brandpreventie komt op dat lijstje niet voor.''

Volgens Sterk is een stijging in het aantal branden normaal in economisch slechte tijden. ,,Maar nu gaat het economisch juist goed. Er lijkt eerder sprake van een mentaliteitskwestie.''