Mekong rivier bedreigt Zuidoost-Azië

Ruim één miljoen mensen worden bedreigd door overstromingen in Vietnam, Laos, Cambodja en Thailand. Door de hevige regenval van de afgelopen tijd dreigt de Mekong rivier op steeds meer plaatsen buiten haar oevers te treden.

Sinds juli heeft de watersnood al aan honderden mensen het leven gekost. Duizenden families zijn dakloos geraakt, vooral in Vietnam dat het ergst is getroffen. In dit land komt de rivier uit in de Mekong Delta, een gebied waar vrijwel alle rijst voor het land wordt geproduceerd. De schade aan die rijstproductie valt nog mee doordat de rijstoogst kort geleden is binnen gehaald.

Vietnam heeft te weinig geld om de Delta beter tegen de Mekong te verdedigen. Daardoor is er bijna elk jaar wel een overstroming tussen juli en november, de natste maanden voor Vietnam. Door het grote aantal overstromingen heeft het leger veel ervaring opgedaan met hulpverlening. Ook nu waren soldaten er weer snel bij met het evacueren van gezinnen en het verstrekken van mie, water en netten tegen muskieten. Naar verwachting zullen veel mensen pas na aan het einde van het regenseizoen in november kunnen terugkeren naar hun huizen.

Waar overstromingen voor Vietnam een jaarlijks terugkerend fenomeen zijn, zijn ze zeldzaam voor Cambodja, Laos en Thailand. In Cambodja heeft grote regenval de zwaarste overstroming van de laatste zeventig jaar veroorzaakt. ,,Ik heb geholpen om een einde te maken aan de `killing fields', de genocide onder Pol Pot, maar het is onmogelijk voor mij om een natuurramp te stoppen'', zei de Cambodjaanse minister-president Hun Sen toen hij het rampgebied bezocht. Lang werd gevreesd dat de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh zou overstromen, maar daar heeft het water zijn hoogste punt inmiddels bereikt en is het langzaam aan het zakken. Wel zijn in dat land tienduizende hectares land ondergelopen waarop rijst, maïs en sesamzaad wordt verbouwd.

In Thailand moet volgens de plaatselijke meteorologische dienst het ergste nog komen. Enkele dijken staan daar op doorbreken en het midden van het land dreigt te overstromen waardoor ook daar rijstvelden vernietigd zullen worden. In het noordoosten van Thailand heeft dat al tot ruim vijftig miljoen gulden aan oogstschade geleid.

In Laos zijn ten minste vier provincies getroffen door het water dat buiten de oevers van de Mekong is getreden. Tienduizenden hectares aan rijstvelden zijn overspoeld, en in sommige delen van het land zijn wegen geblokkeerd en hebben scholen tijdelijk de deuren gesloten.

Terwijl de watermassa nu voor grote ellende zorgt, hoopt de regio in de toekomst meer te gaan profiteren van de aantrekkelijkheid van de Mekong rivier voor toeristen uit het Westen. Gisteren presenteerden Thailand en Laos een gezamenlijk plan om toeristen te lokken voor boottochten op de rivier.