Judoka's met lege handen

Nederland staat in het olympisch judotoernooi na drie dagen nog met lege handen.

Bijna had Jenny Gal vanmiddag in de klasse tot 63 kilo een medaille gewonnen, maar ze leed op het laatst twee nederlagen op beslissing. Een succes van Gal (30), de twee jaar oudere zus van Jessica, zou niet op het conto van Nederland zijn geschreven. Ze komt sinds haar huwelijk met voormalig judoka Giorgio Vismara voor Italië uit. Ze woont in Rome.

Gal won vier jaar geleden in Atlanta wel brons, toen nog namens Nederland. Ze deelde toen de derde plaats met Sung Sook Jung. Van dezelfde Koreaanse verloor ze vanmiddag de strijd om nog een bronzen medaille. De nederlaag was terecht. Gal was te passief. In de halve finale had ze ook al op beslissing verloren van een andere Aziatische judoka, de Chinese Shufang Li. ,,Ze had hier kampioen kunnen worden'', zei haar voormalige trainer Cor van der Geest op de tribune. ,,Ik heb goede dingen van haar gezien, maar ze had in die laatste twee partijen even een kleine score moeten maken.''

Gal zelf verbeet haar teleurstelling. ,,Ik heb alles uit mezelf gehaald'', wist ze. ,,Daarom kan ik er vrede mee hebben. Ik had echt niets anders kunnen doen.'' Ze werd na afloop bestormd door de Italiaanse pers. Gal heeft het naar haar zin in Italië en krijgt daar alle steun om topsport te bedrijven. ,,Ik vind haar niet slechter geworden in Italië'', oordeelde Van der Geest. Als Gal af en toe terug is in Nederland geeft hij de judoka training. Ze is ook nog lid van het Haarlemse Kenamju en kwam afgelopen jaar voor die club in de Europa Cup uit.

Jessica Gal zal niet zoals haar zus Jessica, die gisteren in haar laatste grote wedstrijd uitkwam, stoppen met judoën. ,,Het waren wel mijn laatste Olympische Spelen'', kondigde de oudste Gal aan. Ze wil nog wel een EK en Wk meemaken.

In haar gewichtsklasse kwam voor Nederland Daniëlle Vriezema uit. Voor haar waren vandaag de Olympische Spelen al na één wedstrijd voorbij. Ze verloor van de Braziliaanse Ishii en kreeg geen herkansing meer. De 23-jarige diëtiste richt zich nu op Athene 2004. ,,Ik ben nog aan het groeien als judoka. Pas dit jaar win ik van de topmeiden. Ik moet zorgen dat ik meer worpen in mijn assortiment krijg'', was haar commentaar na afloop. Vriezema kampte sinds een maand met een vervelende knieblessure.

Bij de mannen ging Maarten Arens in de klasse tot 81 kilo onderuit tegen de olympische kampioen van 1996, Djamel Bouras. De Nederlander had eerder dit jaar de Fransman, die ruim een jaar geschorst was wegens gebruik van doping, in eigen huis (Parijs) nog verslagen. Aangezien Bouras de halve finale bereikte, ging Arens de herkansing in. Hij won van de Cubaan Arteaga, maar werd na een nederlaag tegen Noord-Koreaan Kwak definitief uitgeschakeld voor een medaille.

De 28-jarige Arens was vooral ontdaan omdat hij in zijn openingspartij Bouras de kans had gegeven hem te werpen. ,,Zo stom. Hij zat er helemaal doorheen. Maar ik viel veel te gretig aan'', zei Arens, die in 1996 de Olympische Spelen in Atlanta miste, omdat hij toen nog in dezelfde klasse als Mark Huizinga judode en die destijds werd uitgezonden.