Internationaal

LONDEN

De Europese beurzen doken vanmorgen opnieuw in de min. En evenals gisteren waren de stijgende olieprijzen, winstwaarschuwingen van Amerikaanse bedrijven en het lagere slot van Wall Street daar debet aan.

Onder aanvoering van de farmaceuten Glaxo en SmithKline bereikte de Londense effectenbeurs vanmorgen zijn laagste niveau in vijf weken tijd. In navolging van de verliezen van de Nasdaq moesten ook de technologiefondsen forse klappen incasseren. De FTSE-index noteerde rond het middaguur 0,41 procent lager op een stand van 6.385 punten.

FRANKFURT

De Duitse effectenbeurs wist zich vanmorgen aanvankelijk te onttrekken aan de neergang in Europa. De beurs in Frankfurt boekte een kleine plus dankzij een hogere notering van zwaargewicht Deutsche Telekom. Maar in de loop van de morgen moest ook de DAX-index terrein prijsgeven. De graadmeter stond rond de middag 0,45 procent lager op een totaal van 6.861 punten. Grootste verliezer was Continental AG. Het aandeel van de bandenfabrikant kalfde bijna 8 procent af na berichten over problemen met banden in de Verenigde Staten.

PARIJS

De beurs van Parijs was vanmorgen in de greep van de angst voor afnemende bedrijfswinsten. Valeo, fabrikant van auto-onderdelen, kwam met een winstwaarschuwing en moest dat bekopen met een koersdaling van meer dan 11 procent. Bandenproducent Michelin liet weten dat de daling van de winst in de eerste jaarhelft groter zal zijn dan verwacht. Het aandeel werd bijna 4 procent goedkoper. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 0,71 procent lager op 6.477 punten.

TOKIO

De effectenbeurzen in Azië hadden vanmorgen te lijden van de hoge olieprijzen en de slechte prestaties van de technologiefondsen in New York. De Nikkei-index op de beurs van Tokio sloot niettemin met winst. De index eindigde dankzij koopjesjagers 0,39 procent hoger op 16.124 punten.

NEW YORK

Op Wall Street verloor de technologiebeurs Nasdaq gisteren 2,83 procent op een totaal van 3.727 punten. Ook de klassieke fondsen konden niet aan de wereldwijde malaise ontsnappen. De Dow-Jonesindex leverde 1,08 procent in op 10.809 punten.

Beleggers maken zich zorgen over de hoge olieprijs en het effect van de zwakke euro op de winstgevendheid van bedrijven. Scheermesjesfabrikant Gillette voedde deze angst door opnieuw met een winstwaarschuwing te komen. De koers zakte 7,3 procent. Zakenbank JP Morgan verloor 5,19 procent.