Heras naar ploeg van Tourwinnaar

Roberto Heras, afgelopen zondag winnaar van de Ronde van Spanje, vertrekt naar US Postal, de wielerploeg van tweevoudig Tourwinnaar Lance Armstrong. De 26-jarige Heras rijdt nu nog voor Kelme en volgt zijn knecht José Luis Rubiera naar de Amerikaanse ploeg.

Heras heeft nog geen contract getekend, maar dat is wat hem betreft slechts een formaliteit. ,,De beslissing is genomen. Ik heb ze mijn woord gegeven, aldus Heras vanochtend voor de Spaanse radio. Gisteren zei Heras naar aanleiding van geruchten dat hij Rubiera naar de VS zou volgen dat hij nog geen besluit had genomen over zijn toekomst.

Behalve Heras en Rubiera vertrekt ook klimmer Fernando Escartin, vorig jaar nog derde in de Tour de France. Escartin rijdt volgend jaar voor het Duitse Team Coast-Wattenscheid, waar ook de Zwitser Alex Zülle vorige week een contract heeft getekend.

Kelme, de oudste ploeg in het wielerpeloton, is het slachtoffer van zijn eigen succes. De gelijknamige schoenenfabrikant uit de Costa Blanca is al 21 jaar actief in de wielersport. Kelme kende in de Vuelta, die zondag in Madrid na drie weken eindigde, succes op drie fronten. Heras won de Ronde van Spanje én het puntenklassement als de meest regelmatige renner. Bovendien was Kelme winnaar van het ploegenklassement. Ook in de Tour heette de sterkste ploeg Kelme. De ploeg beleeft het meest succesvolle seizoen in zijn bestaan. ,,Als ons team wordt ontmanteld'', zei ploegleider Vicente Belda gisteren, ,,zullen we aan een nieuwe ploeg gaan bouwen.''

De Amerikaanse wielrenster Nicole Reinhart is door een ongeval tijdens een wegwedstrijd in de Verenigde Staten omgekomen. De 24-jarige baanspecialiste, tweevoudig nationaal kampioene, kwam ten val en knalde daarbij tegen een boom. Reinhart was er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Sydney.