Hard leven, hoog loon

Twee weken op, vier weken af dat is de routine van de slechts 45 tot 60 mensen die op het platform Draugen werken. Veertig mensen verrichten het dagelijke operationele werk. Twintig man regelen en bewaken het sterk geautomatiseerde proces, o.a. vanuit een grote commandokamer met tientallen computerschermen die alle procesgegevens tonen.

Twintig monteurs verrichten constructiewerk. Zeven vrouwen verzorgen de catering en er is een speciaal opgeleide verpleegster. De leiding berust bij de platformmanager en zijn vervanger. Alle werkzaamheden worden voortdurend getoetst aan de zeer strenge veiligheidsregels het gevaar van ongelukken en explosies, bijvoorbeeld omdat gas ontsnapt, is altijd aanwezig.

In het kantoor van Norske Shell in Kristiansund is eveneens een commandocentrum (kosten 6 miljoen gulden) dat permanent in verbinding staat met de commandokamer op Draugen. Wat op het platform gebeurt, is hier rechtstreeks te volgen. Handelingen op Draugen worden geregistreerd en geanalyseerd. Operators krijgen er trainingen in stress-bestendigheid.

Alle personeel werkt in wisseldiensten: na veertien werkdagen van minimaal 12 uur en vaak langer en zonder één rustdag, is men vier weken achtereen vrij. Lonen en salarissen zijn gemiddeld 40 tot 50 procent hoger dan voor hetzelfde werk `aan land'. De platformmanager verdient een kleine 300.000 gulden per jaar, een monteur ca 140.000 gulden. Lonen en salarissen zijn in Noorwegen hoger dan in Nederland maar dat geldt ook voor de kosten van levensonderhoud een vooral huishuren.

De verblijven voor de `bemanning' van het platform zijn aan een kant van het platform geconcentreerd en worden beschermd door een speciale `muur' die twee uur vuur moet kunnen weren. In geval van een ernstig incident (explosie en brand) kan het personeel gebruik maken van vier speciale, geheel gesloten reddingboten die vanaf circa vijftien meter boven het zeeoppervlak worden gelanceerd. Elk personeelslid heeft zijn eigen kamer, er is een kantine, een sportzaal, een ziekenboeg en enkele vertrekken waar men tv kan kijken, muziek kan beluisteren, tafeltennis of biljart kan worden gespeeld en er is zelfs een schildersatelier. In de zomermaanden, als de nachten kort zijn en het weer vriendelijk, is hengelen populair vanaf het laagste dek, zo'n vijftien meter boven het zeeoppervlak. In de kantine van Draugen hangt een foto van een trotse monteur die een bijna 25 kilo zware wegende kabeljauw ving. Maar in de winter, als de dagen kort zijn, het vaak zeer koud is en de golven op het beton beuken, is het leven op Draugen hard. Als de helikopter uit Kristiansund, 150 kilometer ver, wegens het slechte weer niet kan vliegen en aflossing niet mogelijk is, moet er soms twee of drie dagen langer worden doorgewerkt.