Handboek terreur voor slecht geletterden

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de hand gelegd op een handboek – in zes delen op papier en op CD-rom – dat kennelijk door de ex-Saoedische miljardair Osama bin Laden wordt gebruikt om terroristen-in-spe op te leiden in kampen in Afghanistan. Volgens Amerikaanse functionarissen gaat het om ,,hetzelfde soort handboek waarover legers in de wereld beschikken. Maar dit is specifiek bedoeld voor mensen die niet bijzonder geoefend of geletterd zijn'', aldus een zegsman. ,,De tekeningen zijn bedoeld voor mensen die geen raketdeskundigen zijn.''

Het 1.000 pagina's tellende handboek, getiteld `De Encyclopedie' en in het Arabisch geschreven, bevat informatie over het recruteren van nieuwe aanhangers, het uitvoeren van terroristische operaties, en het produceren van bommen zoals de explosieven die de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 verwoestten, aldus de krant USA Today. Volgens sommige functionarissen in Washington is het ,,een goudmijn'' aan informatie over de tactieken van Bin Laden, maar andere zegslieden bagatelliseerden het belang van het handboek als werktuig om Bin Laden aan te pakken.

De moslim-extremist Bin Laden, door Saoedi-Arabië uit zijn staatsburgerschap gezet wegens zijn terroristische activiteit, staat op de Amerikaanse lijst van 10 meestgezochte personen. Nadat hij jaren geleden onder zware Amerikaanse druk uit Soedan was gezet, heeft hij zijn toevlucht gezocht in Afghanistan, waar de regerende Talibaan vooralsnog aan soortgelijke Amerikaanse pressie weerstand bieden.

De Amerikanen zouden de CD-rom van `De Encyclopedie' hebben gekregen van Jordaanse collega's die haar zouden hebben aangetroffen bij een van de 16 mannen die in december werden aangehouden op verdenking van het beramen van aanslagen op Amerikaanse en Israelische doelen in Jordanië in opdracht van Bin Laden.