Halve ton voor moord op Bonifatius

Dokkum gaat de moord op Bonifatius groots herdenken. Er komt een promotiefilm waarin de overval op de zendeling wordt nagespeeld.

Een bord met het opschrift `Dokkum moordstad' stond jarenlang aan een van de invalswegen van de Friese stad. ,,Een grapje van de jeugd', weet burgemeester Roel Cazemier van Dongeradeel. ,,Want we willen ons niet op die wijze profileren', zo verzekert hij.

Dat neemt niet weg dat Dokkum landelijk en internationaal bekend staat als stad waar de Angelsaksische zendeling Bonifatius in 754 de laatste adem uitblies. In 2004 is het 1250 jaar geleden dat Bonifatius bij Dokkum werd vermoord en dat wil de Noord-Friese stad groots herdenken.

De gemeente Dongeradeel trekt een halve ton uit voor de promotiefilm die meer cultuurtoeristen naar het oudste bedevaartsoord van Nederland moet trekken. De streek rondom Dokkum is namelijk ook zeer de moeite waard, haast Cazemier zich te zeggen. ,,Het landschap, de terpdorpjes, de romaanse kerkjes, de duizenden rotganzen die hier 's winters neerstrijken, de weidsheid van het landschap en de stilte maken deze streek de moeite waard.'

Toch ligt de nadruk op de prediker. Samen met de Engelse zusterstad Crediton (waar Bonifatius werd geboren) en het Duitse Fulda, (waar hij ligt begraven) wordt een `pelgrimsroute' opgezet, die toeristen kunnen wandelen en fietsen. De première is volgende maand in de Bonifatiuskapel. De moord wordt door de ogen van een vrouw, die het delict op afstand gadesloeg ,,als een schimmig schouwspel in de ochtendschemering' verfilmd, staat in het script. Winfried, zoals de feitelijke naam van de zendeling luidde, trok in 754 op 74-jarige leeftijd nog eenmaal naar het land tussen Vlie en Lauwers om de goddeloze Friezen het evangelie te brengen. Of het woedende heidenen of roofmoordenaars waren die hem op 5 juni van dat jaar ombrachten, is onduidelijk. Wel werd hij vrijwel direct een martelaar, die werd herdacht door de gekerstende Friezen. In oud-Friese geschriften wordt `sente Bonifacius dey' al genoemd en in de Middeleeuwen trokken al duizenden pelgrims naar Dokkum. Dat zijn er de laatste jaren gemiddeld nog steeds 15.000.

Tien jaar geleden raakte Dokkum als bedevaartsoord opnieuw in zwang, nadat een echtpaar uit Sneek wereldkundig had gemaakt dat hun dochtertje van negen maanden was genezen van kinkhoest na onderdompeling in de Bonifatiusbron. Dokkum leek het Lourdes van het noorden te worden. Duizenden bedevaartgangers bezochten sindsdien de kapel en de bron. Om de grote toeloop te kunnen opvangen en ongelukken te voorkomen – ouderen waren na een enthousiaste gang in het water niet meer in staat de wal op te klauteren – kreeg de bron enkele jaren geleden een nieuw en veilig `aftappunt'. Is het bronwater echt geneeskrachtig? Titus Carel Vogt, die de activiteiten in de kapel coördineert: ,,Je moet dat niet overdrijven. Het is het geloof dat meespeelt. Maar vooral mensen met eczeem en psoriasis zeggen baat te hebben bij het bronwater.'