GOUDEN KOETS RITUELEN

Vandaag is het Prinsjesdag en maakt koningin Beatrix haar jaarlijkse retourtje met de gouden koets. Een zusje van deze koets, een geschenk van de Amsterdamse burgerij aan koningin Wilhelmina in 1898, bevindt zich in Yogyakarta in Indonesië. De toenmalige sultan van Yogya vond Wilhelmina's koets zo mooi dat hij er een replica van liet maken. Met enige toegevoegde Javaanse ornamenten. Elk jaar vindt er in de eerste maand van de Javaanse kalender een ceremonie rond deze koets plaats waar duizenden mensen op af komen. De ceremonie bestaat uit drie delen. Tijdens de `caos dakar' worden voedsel en bloemen geofferd. Het tweede deel bestaat uit het baden van de koets, (siraman) en tenslotte wordt de koets gekleed (anani). Het baden of zuiveren gebeurt met water waaraan bloemen zijn toegevoegd. De koets wordt afgedroogd met witte lappen die in stukjes worden gescheurd en aan de toeschouwers uitgedeeld. Ook het bloemenwater, dat een geneeskrachtige werking heeft en boze geesten afweert, wordt rondgedeeld. In een museum in Yogyakarta staan overigens 18 koetsen opgesteld. Een van de oudste is een door een door Nederlanders in 1750 gebouwde exemplaar. Vandaag een oosters recept voor een gouden gerecht: ananas met kerrie. Dit kan worden gegeten met rijst en/of kip en taugé. Maak de ananas schoon. Verwijder schil, `pitten' en harde kern. Snijd het vruchtvlees in blokjes en vang het sap op. Rasp de geschilde gemberwortel. Wrijf alle zaden en de kruidnagels en gember in een vijzel fijn. Hak de kemirinoten in grove stukken. Snijd de lenteuitjes in ringen. Doe een beetje olie in een pan en bak de specerijnenpasta al roerend op een laag vuur gedurende enkele minuten. Voeg de kemirinoten en lenteui toe. Roer alles door elkaar en giet een beetje water, ongeveer een kwart liter, in de pan. Doe nu de ananasstukjes en sambal oelek in de pan en laat alles ongeveer 5 minuten sudderen.