`Geen Holland Festival'

Mocht Van der Ploeg vasthouden aan zijn besluit het Holland Festival niet méér geld te geven, en mocht de gemeente Amsterdam het laten afweten, dan is er volgend jaar geen Festival. Dat zegt directeur Ivo van Hove. Van der Ploeg neemt het advies van de Raad voor Cultuur over en geeft 2,4 miljoen gulden per jaar, evenveel als de afgelopen jaren. Volgens Van Hove is dit een bezuiniging, omdat aanvullende subsidies vervallen. De Amsterdamse Kunstraad adviseert de gemeente Amsterdam om juist meer geld aan het Festival te besteden, 2,4 miljoen in plaats van de huidige zeven ton, maar verbindt daar strenge voorwaarden aan. Zo verlangt de Raad een `fulltime beschikbare directeur'. Van Hove, vanaf januari 2001 algemeen directeur van Toneelgroep Amsterdam, werkt slechts part time voor het Festival. Hij ziet de opmerking van de Raad niet als kritiek: ,,Het Holland Festival heeft juist anderhalve directeur: ik en Jacques van Veen. Het is trouwens niet aan de raad om over mijn functioneren te oordelen, dat is aan mijn bestuur.'' Zowel Van der Ploeg als de Amsterdamse Kunstraad verwerpen Van Hoves beleidsplan en willen een nieuw plan zien. Van Hove: ,,Met een nieuwe begroting moet er altijd een nieuw beleidsplan komen, dat is heel normaal.''