G'day mate

Je moet er van houden, maar het Holland House loopt als een trein. In Sydney is er een prachtige locatie voor deze traditionele olympische ontmoetingsplaats voor de Nederlanders gevonden, vlak naast het Maritiem Museum aan de haven van Darling Harbour. Maar het is de vraag of dat veel bezoekers zal opvallen. De meesten komen naar het Holland House om zich in een soort carnaval te storten. De formule is dan ook simpel. Zorg dat er genoeg bier is, draai zo hard mogelijk de grootste meedeiners en `Oranje boven' amuseert zich kostelijk. De tent is elke avond tot diep in de nacht afgeladen. Iedereen mag er in, maar aangezien steeds meer buitenlanders de Nederlandse enclave gaan ontdekken, valt dat misschien niet lang meer vol te houden. Dan wordt het landgenoten eerst en geldt het paspoort als toegangsbewijs.

Het mooiste is natuurlijk als er ook nog echt wat (medailles!) te vieren valt. Want dan worden de helden van oranje op het podium onthaald en gaat de tent volledig uit zijn dak. Dan worden stropdassen om het hoofd gebonden en kunnen de verbaasde niet-Nederlanders kennismaken met de oer-Hollandse polonaise. Wat als een minpuntje kan worden gezien, is dat ondanks de aard van de sponsor, Heineken, de prijs van het bier niet echt laag is gehouden. Maar ach, de meeste oranje kroegtijgers hebben waarschijnlijk geld genoeg. Anders hadden ze ook de dure reis naar Sydney niet kunnen betalen. Ik kwam er Lex van der Gun tegen. Deze Hagenaar is de vader van Ajax-talent Cedric en zelf een voormalig cricket-international. Van der Gun bezoekt om de twee jaar met elf familieleden een ver oord. Als sportliefhebber viel zijn keuze nu natuurlijk op de Olympische Spelen. Van der Gun heeft een mooi pakket aan toegangskaarten en geniet met volle teugen. Zijn verblijf in Sydney heeft één nadeel: hij mist de wedstrijden van zijn zoon bij Ajax. En die jongen kan momenteel wel enige vaderlijke steun gebruiken.