Fujimori negeert eis oppositie

De Peruaanse president houdt vast aan zijn plan over zes maanden presidentsverkiezingen te houden. Daarmee negeert hij de eis van de oppositie om onmiddelijk af te treden.

Per 28 juli 2001, de nationale feestdag van Peru, zou de nieuwe president aan de slag kunnen. Dat heeft de minister van Justitie Bustamente gisteren meegedeeld. Daarmee negeerde hij de eis van de gezamenlijke oppositie om onmiddelijk een overgangsregering te vormen die `vrije en eerlijke verkiezingen kan uitschrijven'. ,,Fujimori en zijn siamees van de inlichtingendienst zijn betrapt met hun handen in de honingpot'', verklaarde oppositieleider Alberto Andrade gisteren. ,,Welk moreel gezag heeft zo iemand dan om een electoraal proces voor te bereiden'', vroeg de burgemeester van Lima zich af.

De oppositie eist het onmiddellijke aftreden van president Alberto Fujimori die in een omkoopschandaal is betrokken.

Fujimori kondigde zijn besluit om nieuwe verkiezingen uit te schrijven afgelopen zaterdag op de nationale televisie aan. De beslissing om drie maanden na zijn derde herverkiezing de handdoek in ring te gooien, kwam nadat een videoband was uitgelekt waarop te zien is hoe het hoofd van Fujimori's inlichtingendienst een parlemtarier van de oppositie omkoopt. De inlichtingenchef Vladimiro Montesinos was de `marionettenspeler achter Fujimori' die in de schaduw van de macht zijn regime overeind hield.

Het besluit van Fujimori zich niet opnieuw kandidaat te stellen kwam in Peru echter als een grote verrassing.

De omstreden her-herverkiezing van Fujimori eind mei leidde tot heftige nationale en internationale protesten wegens gepleegde verkiezingsfraude. Waarnemers veroordeelden de nieuwe regeerperiode als `illegitiem'. Maar Fujimori trok zich niets van de kritiek aan, en onderdrukte de aanhoudende landelijke protesten met grof geweld.

Nu Fujimori toch heeft besloten zich terug te trekken, is er in Peru een grote crisis onstaan. Gespeculeerd wordt dat er een diepe breuk is ontstaan tussen Fujimori en zijn vroegere alter-ego. Montesinos zou zich mordicus verzetten tegen de eveneens door Fujimori aangekondigde ontbinding van zijn inlichtingendienst. Het is in deze situatie onduidelijk waar het leger staat.

Intussen heeft de oppositie zich uit elk overleg en ook uit het parlement teruggetrokken. Hun eerste eis is de arrestatie en de berechting van voormaligeinlichtingenchef. Tot nu toe is er echter nog geen arrestatiebevel tegen Montesinos uitgevaardigd. Probleem is dat de rechter die dit zou moeten doen er zelf van verdacht wordt door de inlichtingendienst gecorrumpeerd te zijn. Onder het tien jaar durend bewind van het duo Montesinos-Fujimori heeft ook de rechterlijke macht zijn onafhankelijkheid verloren.