Fiscus steunt filmwereld

De fiscale maatregelen ten behoeve van de Nederlandse filmindustrie blijven nog een jaar gehandhaafd volgens het huidige overgangsregime. In de filmwereld was men er van overtuigd dat de té succesvolle regeling – waarbij particulieren riscicoloos kunnen beleggen in commanditaire vennootschappen voor filmproducties – eind dit jaar zou worden afgeschaft of drastisch aangepast. Filmfinancier Theo Challa: ,,We zijn zeer verbaasd, maar het is fantastisch. De druk is van de ketel.'' Bij de firma van Challa lopen momenteel zeven film-c.v.'s, en staan er drie op stapel. Begin oktober wordt de eerste film-c.v., die van Lek, geliquideerd, beleggers kunnen rekenen op een netto rendement van 30 procent.

Volgens de staatssecretarissen Bos (Financiën) en Van der Ploeg (Cultuur), die samen met minister Jorritsma (EZ) in de loop van volgend jaar met een nieuwe regeling voor na 2001 zullen komen, was het onmogelijk om aanpassingen aan te laten sluiten bij het nieuwe belastingstelsel. De Cultuurnota meldt dat vanaf 2002 zal worden gezocht naar mogelijkheden voor public/private partnership. Tijdens de persconferentie van Financiën voegde Bos daar aan toe dat het voordeel waarschijnlijk zal worden verlegd van belegger naar ondernemer, in dit geval de filmproducent.