`Euronext richt zich op beurs van Londen'

Euronext, het samenwerkingsverband tussen de effectenbeurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel, zou op korte termijn opnieuw een fusievoorstel willen doen aan de Londen Stock Exchange (LSE). De Europese fusiebeurs, die aanstaande vrijdag officieel van start gaat, zou het voorstel volgende week aan het bestuur en de aandeelhouders van de Londense beurs willen voorleggen. Dat meldde de Financial Times vanmorgen. Volgens de Britse zakenkrant wil Euronext de LSE als ,,witte ridder'' met een vriendelijk bod helpen in de verdediging tegen het vijandige bod van OM Group. Het Zweedse beursbedrijf bood 824 miljoen pond (ruim 3 miljard gulden) voor de Londense beurs. Euronext zou wachten met het bekendmaken van het fusievoorstel tot de LSE met een antwoord komt aan de Zweden.

Euronext wordt al geruime tijd in verband gebracht met een fusie met de LSE, maar de fusiebeurs wilde daar vanmorgen nog niets van weten. ,,Natuurlijk sluiten we niet uit dat andere partijen zich in de toekomst zullen aansluiten bij Euronext, maar voorlopig leggen wij ons toe op de afronding van onze eigen fusie'', aldus een woordvoerder van de AEX.

Euronext wendde zich in april al tot de LSE, maar de Londense beurs gaf toen de voorkeur aan een samenwerking met Deutsche Börse. Een vijandig bod van OM Group, eigenaar van de Stockholm Stock Exchange, gooide echter roet in het eten.

Het vijandige bod van de Zweden heeft de Brits-Duitse beurstandem iX inmiddels doen mislukken. Hevige kritiek van de aandeelhouders van de beurs in Londen leidde vorige week tot het aftreden van voorzitter Cavin Casey. De aandeelhouders beschuldigen het Britse beursbestuur van wanprestatie en desinteresse. De drie directeuren zouden de verdoemde samenwerking met de effectenbeurs van Frankfurt ten onrechte hebben willen doordrukken.

Euronext kreeg vorige week onverwachte steun voor een eventuele fusie met de LSE. UBS Warburg, de grootste aandeelhouder van de Londense beurs, sprak in een intern rapport een sterke voorkeur uit voor een fusie tussen de Londense beurs en Euronext. ,,UBS pleit voor een Europese alliantie. Bovendien heeft Euronext goed uitgewerkte plannen laten zien. De doelen van andere mogelijke fusiepartners zijn nog veel te vaag'', liet een woordvoerster van de Zwitserse bank vorige week weten.

Het is nog niet duidelijk of Euronext, na de fusie de grootste beurs van Europa, de Londense beurs in het nieuwe voorstel net zoveel ruimte geeft als in het in april gedane voorstel. De drie voorzitters van de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel pleitten destijds voor een ,,fusie op basis van gelijkheid''.