Dresdner verwerft zakenbank

Dresdner Bank breidt de activiteiten op het gebied van zakenbankieren uit via de overname van Wasserstein Perella. De derde bank van Duitsland betaalt 1,37 miljard dollar (3,5 miljard gulden) in aandelen.

Wasserstein wordt geïntegreerd in Kleinwort Benson, de zakenbank van Dresdner. De Amerikaanse zakenbank geldt vooral als specialist bij het adviseren van overnames en fusies. In de eerste zes maanden van dit jaar legde de bank beslag op een vijfde plaats in dit segment van het zakenbankieren met een fusie- en overnamewaarde van bijna 300 miljard dollar. De grootste deal was de overname van Nabisco door Philip Morris die een omvang kende van 19 miljard dollar. Goldman Sachs is in de begeleiding van fusies en overnames marktleider met een totale fusiewaarde van 375 miljard dollar, terwijl Kleinwort Benson rond de twintigste plaats acteert.

Wasserstein is twaalf jaar geleden opgericht door de nu 52-jarige Bruce Wasserstein. De Amerikaan, die de meerderheid van de aandelen in handen had, wordt uitvoerend bestuursvoorzitter van de combinatie. De bank heeft zes vestigingen in de Verenigde Staten en Europa. Er werken 550 mensen.

Bernd Fahrholz, topman van Dresdner Bank, kondigde eerder dit jaar aan ongeveer 3 miljard dollar klaar te hebben liggen voor overnames in de VS en Japan. Om zelfstandig te kunnen blijven voelt de bank zich gedwongen om snel te groeien. Nadat fusies met Deutsche Bank en Commerzbank eerder dit jaar mislukten, wordt Dresdner Bank immers als prooi voor een vijandige overname wordt beschouwd.

Probleem is wel dat een (niet-vijandige) fusie door de uitbreiding van de zakenbankactiviteiten moeilijker wordt. In de praktijk blijken juist deze activiteiten een belemmering te zijn bij de integratie. Bij de alliantie met de grotere Deutsche Bank stelde deze bank als eis dat Kleinwort Benson door Dresdner van de hand zou worden gedaan. Dat werd het breekpunt van de samenwerking.

Op de effectenbeurs van Frankfurt werd de overname van Wasserstein Perella niet met gejuich ontvangen. Het aandeel Dresdner zakte 2,5 procent tot 46,90 euro. Sinds de geruchten over Wasserstein in de media kwamen is het aandeel Dresdner met bijna 10 procent gedaald, volgens beurshandelaren een gevolg van de hoge prijs.

Wasserstein is de vierde zakenbank die in korte tijd wordt overgenomen. Eerder kwamen Paine Webber (UBS) en Donaldson, Lufkin & Jenrette (Credit Suisse) in andere handen. De verkoop vorige week van J.P. Morgan door Chase Manhattan, voor 34 miljard dollar, spant voorlopig de kroon.