CAO Horeca eindelijk rond

Voor de 280.000 werknemers in de horeca is afgelopen nacht eindelijk een akkoord bereikt. Horecapersoneel krijgt per 1 oktober 2000 een loonsverhoging van 4 procent; volgend jaar komt daar per 1 juli 3,75 procent bovenop. De toeslag voor werken op zondag blijft gehandhaafd, maar wel in een aangepaste vorm. De leden moeten zich in oktober over de nieuwe CAO uitspreken.

Tot drie keer toe werd het overleg voor een nieuwe arbeidsovereenkomst opgeschort. De werkgeversvereniging, verenigd in de Koninklijke Horeca Nederland, wilde de zondagstoeslag afschaffen. Dit namen de werknemers, vertegenwoordigd door FNV Horeca, niet. De vakbond berekende dat het personeel er 7 procent op achteruit zou gaan zonder toeslag. Horecakrachten hebben de afgelopen tijd actie gevoerd. De zondagstoeslag is uiteindelijk gebleven, al mogen individuele werknemers op eigen initiatief kiezen voor een vervangende beloningsvorm. Verder zijn er in de nieuwe tweejarige CAO regelingen getroffen voor kinderopvang en verlofsparen.