Brute moord in rustig laantje

In een probleembuurt van Tilburg werden zondagavond drie mensen doodgeschoten in een drive-by-shooting.

De politie weet het zeker: de drie Tilburgers die zondagnacht door een voorbijrijdende motorrijder in een woonhuis werden doodgeschoten, zijn het slachtoffer geworden van een criminele afrekening.

Over de benedenverdieping van het huis in de Reitse Hoevenstraat in de Tilburgse wijk Het Zand hangt zwart landbouwplastic. Het fietspad waar vandaan de schoten gelost werden is afgesloten. Twee bossen bloemen liggen op straat.

De 47-jarige Tilburger Piet V., zijn 38-jarige vriendin en zijn 39-jarige broer en diens vriendin waren zondagavond uit eten geweest. Piet V. is een bekende van de politie. Hij heeft een crimineel verleden, onder meer als drugshandelaar. De vier kletsten thuis nog even na. Om elf uur 's avonds stopte een motor met daarop twee in het zwart geklede personen voor het huis op nummer 42. Tientallen schoten werden gelost.

Drie van de vier waren op slag dood. De vriendin van de broer ligt nog in het TweeSteden Ziekenhuis, tweehonderd meter verderop. Zij liep lichte schotwonden op. Het vierjarig zoontje van het vermoorde paar, dat boven lag te slapen, bleef ongedeerd en is ondergebracht bij familie.

De Tilburgse politie heeft een rechercheteam van veertig agenten gevormd, dat gisteravond en vandaag buurtonderzoek deed. De politie wacht nog op de uitslagen van dit onderzoek. Naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht zijn bij de politie dertig tips binnengekomen. Op de lichamen van de drie vermoorde Tilburgers wordt bij het Forensisch Instituut in Rijswijk sectie verricht.

Een oudere man, die enkele huizen verderop woont, staat met twee vrienden te praten. Omdat de daders niet bekend zijn, overheerst de angst. ,,Als ik één woord teveel zeg, staan ze bij mij voor de deur'', zegt de bewoner van nummer 36. Een van zijn vrienden is minder bevreesd: ,,Die rotzakken moeten veel harder aangepakt worden.'' Een vrouw die op nummer 38 woont, is ,,geschokt''. Haar kinderen denken inmiddels erover te verhuizen, zij wil de ,,familie bij elkaar houden''.

De buurt Het Zand, waar zo'n 6.000 woningen staan, staat in Tilburg bekend als een probleemwijk. Om de leefbaarheid te verbeteren worden door de wooncorporatie Wonen Midden-Brabant, de wijkorganisatie en de gemeente ,,woontrainingen'' gegeven. Deze trainingen zijn met name bedoeld voor bewoners die niet goed weten welke regels er in en rond het huis gelden, zoals het netjes omgaan met vuilnis en het onderhouden van verloederde voortuinen. Daarnaast gaat in november een twee jaar durend experiment met buurtbemiddeling van start. Leden van een buurtpanel gaan medebewoners dan helpen onderlinge conflicten op te lossen. Gemeente Tilburg heeft hier 75.000 gulden voor uitgetrokken.

Volgens woordvoerder T. Heesters van de gemeente Tilburg maakt het huisje waar de slachtoffers zich bevonden deel uit van een ,,vrij geïsoleerd blokje''. Om de Reitse Hoevenstraat heen zijn kleine autohandelaren gevestigd en vinden sloopactiviteiten plaats. ,,Dat, en rondhangende pick-up-trucks met rotzooi er op, roepen wel een beeld op'', denkt Heesters. Maar geen van de bewoners in de Reitse Hoevenstraat wil dat beeld bevestigen door pottenkijkers naar binnen te laten kijken. Alle gordijnen in de hele straat zijn dichtgetrokken.