Brussel zet Time en AOL onder druk

De Europese Commissie (EC) dreigt opnieuw de fusie tussen internetgigant America Online (AOL) en mediaconcern Time Warner aan banden te leggen, als beide bedrijven niet met nieuwe concessies over de brug komen. Dit bericht de Amerikaanse zakenkrant Financial Times.

Uit een document van de Europese Commissie zou blijken dat zij wil dat de internetgigant en het mediaconcern akkoord moeten gaan met een beperking van hun macht op de Europese markt. AOL en time Warner hebben nu tot 24 september de tijd om met hernieuwde voorstellen te komen.

De commissie verklaarde gisteren dat het de normaalste zaak van de wereld is, dit soort documenten in deze onderhandelingsfase te doen circuleren. Gevolg is dat AOL en Time Warner de hete adem van de EC in hun nek voelen, temeer daar de fusie tussen muziekuitgever EMI en Time Warner inmiddels ook in de gevarenzone terecht is gekomen. Morgen moeten deze bedrijven een flink pakket voorstellen op tafel leggen, om alsnog groen licht te krijgen van de EC voor de fusie. Met deze fusie is 20 miljard dollar gemoeid.

De Europese Commissie vreest met name een overheersing van de fusiepartners AOL en Time Warner op de markt van digitale muzieklevering en op het gebied van online distributie van films en sport- en entertainmentprogramma's. De commissie is bang dat een bedrijf met een dergelijke macht kan fungeren als krachtig marktleider op de nieuwe technolgiemarkt en mogelijke concurrenten makkelijk kan weren.

Ook in Amerika ondervinden beide fusiepartner tegenwerking van de kartelpolitie. Sinds de aankondiging van het samengaan van de bedrijven, in januari dit jaar, ondervinden AOL en Time Warner veel meer tegenwerking dan verwacht. Met de fusie is een bedrag van 126 miljard dollar gemoeid. Het is een van de grootste fusies ooit.