Bloedbad

Vlak voordat de Spelen van 1956 in Melbourne begonnen was de Sovjet-Unie Hongarije binnengevallen, en boycotte onder andere Nederland deze Spelen uit protest daartegen. De waterpolowedstrijd tussen de twee landen kwam opeens in een heel ander daglicht te staan, en liep zodoende ook volkomen uit de hand.

De 5.500 toeschouwers hadden daarin een groot aandeel door de Russen uit te dagen tot een vechtpartij, dat door ingrijpen van officials net werd voorkomen. Tijdens het duel zelf kleurde het water regelmatig rood door het bloed. De Hongaar Ervin Zador verliet het bad met een gapende hoofdwond na een klap, die wél boven water was uitgedeeld. ,,Telkens als wij een goal maakten, beten zij ons toe dat we fascisten waren'', zei de Hongaarse aanvoerder Gyarmati na afloop. Desondanks won zijn ploeg met 4-0. Na afloop boden de Russen hun excuses nog wel aan en zagen ze uiteindelijk dat de finale werd gewonnen door `de fascisten'.

Het publiek betuigde dat jaar meer zijn sympathie voor het binnengevallen land. De speaker bij de ontmoeting tussen de Hongaars en Russische schermploegen zag zich zelfs gedwongen om de aanwezigen op te roepen zich

sportiever te gedragen. ,,Het publiek wordt gemaand te beseffen'', hoorden de aanwezigen, ,,dat sportiviteit de nationale slagboom overschrijdt, en onpartijdiger te zijn bij het applaudisseren.''

Maar gelukkig won de liefde ook nog een wedstrijd: in Melbourne werden de Amerikaan Harold Connolly en de Tsjechische Olga Fikatova verliefd en trouwden niet veel later. De wereld keek vertederd toen voor even het IJzeren Gordijn niet bestond.