Beurs onder druk van dure olie en Nasdaq

De stijgende olieprijs, winstwaarschuwingen en een lager slot van de Amerikaanse Nasdaq drukten het Damrak vanmorgen in de min. Het verlies bleef beperkt dankzij het herstel van de Aziatische beurzen.

De hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs doken vanmorgen opnieuw over een breed front in de rode cijfers. Evenals gisteren waren het opnieuw de technologiefondsen die terrein moesten prijsgeven, al bleef de schade beperkt in vergelijking met de vorige handelssessie. De aandelen van kabelmaatschappij UPC en chipmachinefabrikant ASM Lithography kalfden ruim 1 procent af.

Automatiseerder Getronics moest vanmorgen genoegen nemen met een verlies van 0,6 procent, terwijl Philips zich met moeite wist te handhaven in de zwarte cijfers. Het aandeel van het elektronicaconcern dikte 0,19 procent aan op een koers van 52,95 euro.

Veel slechter verging het de uitgevers. Wolters Kluwer kreeg de hardste klappen te verwerken. Het aandeel werd bijna 3 procent goedkoper op een koers van 21,15 euro. Elsevier verloor ruim 2 procent op 12,96 euro, terwijl VNU de schade wist te beperken tot een min van 1,4 procent op een koers van 60,05 euro. De Nederlandse uitgevers, die zich steeds meer richten op internet, hebben te lijden van de slechte prestaties van Amerikaanse internetbedrijven.

Corus, gisteren nog een van de grootste stijgers op het Damrak, moest vanmorgen bijna alle winst van die dag weer inleveren. Het aandeel van het staalconcern werd bijna 3 procent goedkoper op een koers van 1 euro precies. Daarmee was Corus een van de grootste dalers op de Amsterdamse beursvloer.

Gucci was onder de hoofdfondsen de grootste stijger. De Italiaanse fabrikant van luxe artikelen maakte voorbeurs de resultaten over het eerste halfjaar bekend. De cijfers voldeden aan de verwachtingen van analisten. Beleggers zetten het aandeel Gucci vervolgens met een winst van 2,5 procent op een koers van 114,75 euro.

Heineken, gisteren een van de weinige winnaars op het Damrak, mocht opnieuw een koerswinst bijschrijven. Het aandeel van de bierbrouwer klom ruim 1 procent naar 59,40 euro. Het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever deed het nog iets beter met een plus van 1,46 procent op een koers van 52,20 euro. Koninklijke Olie profiteerde opnieuw van de stijgende olieprijs. Het aandeel van het olieconcern werd 0,43 procent duurder op 73,40 euro.

De financiële waarden lieten een verdeeld beeld zien. ABN Amro en Fortis verloren beide minder dan 1 procent. Het aandeel ING leverde bijna 2 procent in op een koers van 71,40 euro. Verzekeraar Aegon wist als enige financial in de plus te noteren. Het aandeel steeg met ruim 1 procent naar 39,19 euro.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,41 procent lager op een stand van 665,68 punten. De Amsterdamse graadmeter had eerder op de ochtend nog even in de plus gestaan.