Atleten protesteren tegen startbewijs Ottey

Zo'n twintig atleten uit Jamaïca zijn in opstand gekomen tegen het startbewijs van hun landgenote Merlene Ottey voor de 100 meter. Ze protesteerden in de internationale zone van het olympische dorp door met borden rond te lopen. Merlene Out, Peta-Gaye In. No Relays, stond erop.

Ottey werd door het olympisch comité van haar land aangewezen voor de 100 meter, terwijl ze bij de nationale kwalificatiewedstrijden slechts als vierde was geëindigd. Elk land mag maar drie atleten per nummer inschrijven. Ottey, die er bij de Olympische Spelen van 1980 in Moskou al bij was, mocht wel meedoen aan de estafette. Ze verkondigde echter alleen in Sydney te willen starten als ze ook aan de 100 meter mocht meedoen.

Dat verzoek werd deze week ingewilligd. Haar deelname aan de sprint gaat ten koste van de zeventien jaar jongere Peta-Gaye Dowdie, de nationale kampioene op de 100 meter. Het besluit werd binnen de atletiekploeg met veel protest ontvangen. De andere twee sprintsters, Beverly McDonald en Tanya Lawrence, verkondigden niet aan de estafette te zullen meedoen als Dowdie buiten de startlijst van de 100 meter zou worden gehouden.

Na het opvallende protest in het dorp hadden de atleten een gesprek met een delegatie van het nationale olympische comité. Volgens vice-voorzitter Donald Anderson hebben de sprintsters beloofd verder niet meer te protesteren en toch aan de estafette te zullen meedoen. Jamaïca heeft traditioneel een sterke 4x100-meterploeg.

Ottey zal toch op de 100 meter starten. De 40-jarige veterane mag pas sinds kort weer aan wedstrijden meedoen. Ze werd vorig jaar geschorst wegens een positieve dopingtest. Later werd de straf opgeheven. Sydney worden de vijfde Olympische Spelen voor de sprintster. Ze won in totaal twee zilveren en vijf bronzen olympische medailles. Haar contact met de rest van de Jamaïcaanse ploeg is de laatste jaren gespannen geweest. De anderen beschouwen Ottey niet meer echt als landgenote. Ze woont al geruime tijd in het buitenland.

,,Het protest was niet zo zeer tegen Merlene gericht'', legde woordvoerder Danny McFarlane uit. ,,We vinden dat Peta-Geye moet lopen. Ze is onze kampioene en is onze toekomst.''