Arrestaties na aanslag in Ivoorkust

Het militair bewind in Ivoorkust heeft een onbekend aantal soldaten gearresteerd na de mislukte aanslag gistermorgen op juntaleider generaal Robert Gueï. Volgens de minister van Communicatie, Henri Cesar Sama, zijn de meeste arrestanten leden van de presidentiële garde die van muiterij worden verdacht. De aanslag verhoogt de spanningen in Ivoorkust die in de aanloop naar de presidentsverkiezingen al sterk opgelopen waren. De verkiezingen op 22 oktober gaan gewoon door, maakte generaal Gueï gisteren voor de staats-tv bekend.

De generaal zei ook dat de aanvallers het op zijn leven hadden gemunt. Bij de aanslag vielen tenminste tien doden, onder wie twee lijfwachten van de generaal. Tijdens een persconferentie vertelde Gueï dat hij wist wie er achter de poging zaten om hem om te brengen. Namen wilde hij niet noemen. Leden van zijn junta suggereerden dat de aanslag was beraamd door zijn politieke tegenstanders bij de verkiezingen van volgende maand. Een beschuldiging die categorisch werd ontkend door de belangrijkste opponent van de generaal, oud-premier Alassane Ouattara.

De oppositie vreest dat het militair bewind de aanval op Gueï als voorwendsel wil gebruiken om Ouattara te arresteren. De dag voor de aanslag had de generaal in een toespraak nog met ,,acties'' tegen Ouattara gedreigd. De generaal zou overwegen om zijn tegenstander uit te sluiten van de verkiezingen, omdat zijn deelname in strijd is met de grondwet. Volgens het militair bewind is Ouattara geen Ivoriaan want geboren in Burkino Faso. Een lezing die door de oppositie wordt ontkend. Uitsluiting van Outarra zou makkelijk kunnen leiden tot een burgeroorlog. Gueï heeft zijn aanhang in het christelijke zuiden terwijl Ouattara door het islamitische noorden wordt gesteund.

Naast die politieke controverse wordt 's wereld grootste producent van cacao ook geplaagd door een groeiende onvrede in het leger. Sinds Gueï vorig jaar op kerstavond aan de macht kwam, hebben de soldaten al twee keer gemuit. Zij vinden dat ze royaler beloond moeten worden voor hun aandeel in de coup van vorig jaar.

Deze staatsgreep waarbij de gehate president Henri Konan Bedié werd verdreven, had volgens de militaire leider een einde moeten maken aan de corruptie en de toenemende verdeeldheid in het land. Maar het regime van Gueï heeft de onderlinge tegenstellingen in Ivoorkust alleen maar vergroot. De generaal die bij zijn aantreden zei dat hij niet in macht geïntereseerd was, trotseerde de internationale gemeenschap door zich kandidaat voor het presidentschap te stellen. Sindsdien voert hij een verdeel-en-heers politiek.

De aanslag van gisteren viel samen met de publikatie van een vernietigend rapport over de mensenrechten in Ivoorkust sinds de militaire coup. In dat rapport beschuldigt Amnesty International de militairen van grove misdragingen, variërend van marteling tot standrechterlijke executies. Kritische advocaten en journalisten zouden in elkaar worden geslagen of met de dood worden bedreigd. ,,Sommige militairen maken zich schuldig aan ernstige schendingen van de mensenrechten tegenover burgers, vaak met de stilzwijgende goedkeuring van de autoriteiten'', aldus het rapport.