Anderlecht nu een club van werkvoetbal

PSV speelt vanavond in de Champions League tegen Anderlecht. De Belgische kampioen leek op de weg terug, maar na de 5-1 nederlaag bij Manchester United overheerst berusting in Brussel. ,,We raken nooit meer aan de internationale top.''

Alleen het chique onderkomen herinnert nog aan de gouden voetbaljaren. In het zuidwesten van Brussel zetelt Royal Sporting Club Anderlecht. Het Emile Versé Stadion werd eerst omgebouwd tot Astridpark en later omgedoopt tot Constant Vandenstock Stadion. In de catacomben hangen geen posters maar schilderijen. Uit de luidsprekers klinkt geen pop maar klassieke muziek. Anderlecht is geen vereniging voor het volk maar een club voor welgestelden.

Bierbrouwer Constant Vandenstock is de grondlegger van de Belgische voetbaltrots. Hij pompte miljarden Belgische francs in de club, die zich in de jaren zestig, zeventig en tachtig tot de internationale top mocht rekenen. Onder zijn leiding won Anderlecht de UEFA Cup en twee keer Europa Cup voor bekerwinnaars. Onder zijn leiding raakte Anderlecht ook betrokken bij een omkoopschandaal. Bij zijn afscheid waarschuwde Vandenstock voor een overdaad aan luxe. ,,Voetbal is er voor de kleine mensen. Zij zijn het hart van de club.''

Roger Vandenstock is de opvolger van zijn vader. Junior blaast minder hoog van de toren dan senior. Onder zijn leiding is Anderlecht afgegleden naar de mondiale middenmoot. De rijkste club van België heeft minder geld te besteden dan een modale vereniging in Spanje of Italië. Met een begroting van 45 miljoen gulden kan Anderlecht zelfs niet tippen aan PSV, dat ongeveer het dubbele bedrag kan uitgeven.

Bij Anderlecht komen de gloriejaren van Paul van Himst en Robbie Rensenbrink niet meer terug. De beste spelers ter wereld kiezen niet meer voor een mooi stadion en een prettige ontvangst. Salonvoetbal heeft plaats gemaakt voor werkvoetbal. Jan Koller is momenteel de vedette en daarmee is alles verklaard. De Tsjechische reus is bepaald geen toonbeeld van artisticiteit. Hij staat in de belangstelling van AC Milan en Liverpool. Hij moet 25 miljoen gulden opbrengen. Volgens de voorzitter is zijn vertrek aanstaande. ,,We hebben nooit gedacht dat hij altijd bij ons zou blijven'', stelde Roger Vandenstock nuchter vast.

Na vijf mislukte pogingen plaatste Anderlecht zich vorige maand voor de Champions League. Na twee bikkelharde duels bleek de Belgische kampioen net iets sterker dan het favoriete FC Porto. Manager Michel Verschueren stond na afloop huilend in de catacomben. Hij had zijn spelers een winstpremie van een half miljoen gulden per persoon in het vooruitzicht gesteld. De woorden van oud-trainer Raymond Goethals kregen een voorspellend karakter. ,,Eens wordt Anderlecht weer een madame'', sprak de grijze eminentie twee jaar geleden.

Optimisten en chauvinisten repten zelfs over een terugkeer aan de internationale top, maar deze grootspraak werd op Old Trafford bijna letterlijk de grond in gestampt. Anderlecht kreeg vorige week voetballes van Manchester United en draagt de 5-1 nederlaag als een loden last met zich mee. Afgelopen weekeinde won Anderlecht moeizaam van het bescheiden Harelbeke. ,,We raken wellicht nooit meer tot het hoogste niveau'', sprak Roger Vandenstock realistisch.

Anderlecht onderhoudt vriendschappelijke banden met PSV, de tegenstander van vanavond in de Champions League. De overeenkomsten met de fabrieksvereniging uit Eindhoven zijn groter dan de verschillen. Beide clubs koesteren hun volle prijzenkast, maar moeten tegenwoordig aanschuiven bij het restmenu. Anderlecht en PSV hebben de blik op de toekomst gericht. Ze bereiden zich voor op een toetreding tot de Euro League, het laatste redmiddel in de strijd tegen de rijke voetballanden.

Pikant detail: vanmiddag zitten beide voorzitters aan een gezamenlijke lunch in het centrum van Brussel. Het gespreksonderwerp laat zich raden: de Euro League. Volgens manager Verschueren is de Europese competitie, vertegenwoordigd door de topclubs uit de middelgrote voetballanden, een kwestie van jaren. ,,Wij willen de achterblijvers compenseren, omdat de nationale competities door onze afwezigheid worden onthoofd. Het is een vorm van schadevergoeding'', sprak Verschueren vanmorgen in het Algemeen Dagblad.

In de Champions League verdedigt PSV vanavond een voorsprong van drie punten op Anderlecht. Na de 2-1 zege op Dinamo Kiev heeft de ploeg van Erik Gerets zich rijk gerekend, maar de Belgische trainer waakte vorige week voor optimisme. Hij raakte eerder dit seizoen onder de indruk van Anderlecht en hecht minder waarde aan het forse verlies tegen Manchester United. ,,De Engelsen gaan nog meer rake klappen uitdelen'', voorspelde Gerets vorige week.

In theorie heeft PSV niet zo veel te vrezen van Anderlecht. In de praktijk kan de uitslag wel eens tegenvallen. Anderlecht heeft meer ervaring dan PSV, dat na het wegvallen van Luc Nilis en Ruud van Nistelrooij niet alleen trefzekerheid maar ook persoonlijkheid ontbeert. Met Bart Goor en Lorenzo Staelens beschikt de thuisploeg over twee ervaren internationals. Zij vormen het verlengstuk van trainer Aimé Antheunis, die de teamgeest heeft aangewakkerd bij Anderlecht. De kampioenenkweker was eerder succesvol bij Racing Genk. Antheunis is een optimist. ,,Waarom moeten wij schrik hebben van PSV'', besloot hij gisteravond de persconferentie in Brussel.

    • Jaap Bloembergen