Acties tegen dure diesel duren voort

Boze vrachtwagenchauffeurs uit Spanje, Zweden, Duitsland en Israël gingen vanochtend door met hun acties tegen de hoge dieselprijzen, terwijl in Noorwegen en Finland een vergelijk werd bereikt.

In Duitsland vond vandaag een actie plaats, vergelijkbaar met die van Nederland afgelopen vrijdag. In lange konvooien van honderden vrachtwagens, taxi's en bussen werd koers gezet naar onder meer Hamburg en Wiesbaden.

In Spanje zetten boeren met tractoren koers naar vele grote steden, onder meer naar Madrid, waar vandaag onderhandelingen plaatsvonden over de hoogte van de brandstofprijzen. Gisteren versperden boeren en vrachtwagenchauffeurs de toegang tot vier grote brandstofopslagplaatsen in de provincies Castilla en Leon in centraal Spanje. Catalaanse vissers versperden met zo'n dertig schepen de haven van Barcelona.

Noorse truckers hieven gisteravond hun blokkades bij elf olieraffinaderijen op, nadat de raffinaderijen dreigden de politie te hulp te roepen om de blokkades op te ruimen. De Finse regering heeft inmiddels een verlaging van de brandstoftarieven toegezegd. Zweedse vrachtwagenchauffeurs en boeren blokkeerden gisteren de toegang tot de enkele Zweedse havens.

Ook in Slovenië blokkeerden truckers vandaag wegen om hun eisen voor een lagere dieselaccijns kracht bij te zetten.In verscheidene Franse plaatsen hielden de protesten aan. Onder meer hotel- en restauranthouders eisen nu ook compensatie voor de hogere energieprijzen.

In Toulouse en Montpellier werden de toegangswegen door middenstanders afgesloten. In Israël werd ook actie gevoerd. De dieselprijs ligt daar echter ruim onder het Europese niveau.