1,1 miljoen voor schade ATF-brand

De verzekeraars van chemisch afvalverwerkingsbedrijf ATF in Drachten keren in totaal 1,1 miljoen gulden schadevergoeding uit aan 320 boeren. De veehouders hebben gisteravond in Drachten op een bijeenkomst van landbouworganisatie NLTO unaniem ingestemd met de schaderegeling. Over twee weken moet de uitbetaling zijn afgehandeld.

De boeren leden op 12 mei van dit jaar forse schade door de brand in een opslagloods van ATF. Daarbij ging 450 ton chemisch afval in vlammen op. De rookwolken trokken over een gebied van dertig kilometer ten westen van Drachten. Minister Brinkhorst van Landbouw sommeerde de 320 boeren in het gebied uit voorzorg het vee op stal te zetten. Gras mocht niet meer worden gevoerd. ,,Er zijn veel kosten gemaakt voor het inkopen van nieuw krachtvoer. Ook daalde de melkproductie, omdat een koe van slag raakt als ze in het buitenseizoen opeens naar binnen wordt gehaald'', aldus een woordvoerder van de NLTO.