Zandstralen

Beauty Salon 2000, vakbeurs voor de schoonheidsbranche, Utrechtse Jaarbeurs, 16/18 september

Het is op de Beautysalon 2000, de jaarlijkse vakbeurs voor hand-, voet- en huidverzorging, alsof men een andere wereld betreedt. Fysieken van alle smetten vrij, beginnend bij de (overwegend vrouwelijke) bezoekers. Ik maak me onmiddellijk zorgen over mijn eigen staat. Beschroomd meld ik me bij de stand van een firma in lymfedrainage. Ik wijs vragend op een liggende paspop, van boven tot beneden in een zeeblauwe dwangbuis gestoken, met dunne draden verbonden aan een witte machine.

De standhouder kijkt mij verbaasd aan. Weet ik niet wat dat is?

,,Deze unit levert 6 Mk'', zegt hij. ,,Eén apparaat dat het werk doet van zes masseurs. Het kan gebeuren dat een cliënt in één zitting een kilo lichter wordt.''

Ik vraag hoeveel volt door het pak wordt gejaagd, maar ik moet beslist niet aan elektrotherapie denken, zegt de man.

,,Het zijn de lymfedrainagepunten, die zodanig worden gestimuleerd dat overtollig vocht en afvalstoffen verdwijnen als sneeuw voor de zon.''

Juist. Een beslist ongedacht product, in een context van verwachte attributen als lotions, scrubcreams, minerale maskers, shampoos, kunstnagelsystemen, oliën en vetten. Ik passeer lange rijen ligstoelen die aan de tandarts doen denken, en als ik een beauty-assistente voortvarend met een harslapje beenharen uit zie trekken moet ik inderdaad aan pijn denken.

,,Wie mooi wil zijn'' lacht ze ter opbeuring van haar slachtoffer. Wij kunnen de rest zelf invullen.

Ik kom bij een grote aromatherapeutische uitstalling terecht.

,,Waar zit de beauty in uw segment'', vraag ik.

Het blijkt indirect te werken.

,,Neem het aroma van geraniums. Worden vrouwen rustig van. En zegt U zelf: rust draagt bij aan schoonheid.''

Knikkend verder. Ik elleboog mij, zwetend langzamerhand, door een geluidswal op esoterische toonzetting, ontwijk een stralingsgebied van een tiental uitgestalde zonnebanken, en kom bij een mevrouw terecht die zich heeft gespecialiseerd in een nieuwe niche in de beautyindustrie. Ik zie opnieuw een kleine machine, ditmaal toegespitst op de opwerking der celfuncties.

,,Zeg maar zandstralen'', zegt ze. ,,In plaats van zand werken wij met een bombardement van alluminiumkristallen, die de doorbloeding in littekenweefsel weer op gang brengt.''

Ik laat de overblijfselen van een Zweedse bijlwond op mijn hand zien, die ze tot tot bijna de helft van de zichtbaarheid weet weg te zandstralen.

,,Allemachtig'', zeg ik. ,,Dat dat kan.''

,,De abrasonie kan dat'', zegt ze. ,,Ik wijs U verder op onze EQ-10 energiecreme, of de voordelen van de enzymen-sonie.''

Het begint me te duizelen. Ik besluit terug te keren naar de aromatherapeut voor een snuif geraniumlucht, maar stuit onderweg op een serie strandstoelen waarin een viertal bezoekers, genietend van de kneding van een massagemodule.

,,Nur ein Mk, der Vibromed'', zegt de Duitse standmevrouw. ,,Aber doch sehr kraftig.''

Ik neem plaats, zij zet haar ene Mk in mijn rug. Meteen luidkeels bericht van de spierknoop vlak onder mijn schouderblad:

,,Aanschaffen dat ding! Daar kan geen geranium tegenop.''