Succes van aanval op rebellen Jolo nog onduidelijk

Ten minste tien doden zijn gevallen bij pogingen van het Filippijnse leger om op het zuidelijke eiland Jolo negentien gijzelaars te bevrijden uit de handen van de moslimrebellen van Abu Sayyaf. Dit hebben woordvoerders van het leger bekend gemaakt. Het zou gaan om vier burgers en zes rebellen. Alle gijzelaars zijn volgens het leger nog in leven.

Volgens op de vlucht geslagen bewoners van het eiland zijn ten minste honderd burgers gedood bij de aanval die vandaag zijn derde dag is ingegaan. Sinds zaterdag heeft het Filippijnse leger 4.000 soldaten ingezet en bombarderen helicopters en lichte jachtvliegtuigen de plekken waar volgens de Filippijnse geheime dienst de Abu Sayyaf hun kampen hebben.

Het doel van de actie is om zowel de gijzelaars te bevrijden als om Abu Sayyaf met wortel en tak uit te roeien. ,,Doodt al die Abu Sayyaf-leden'', zei de Filippijnse president Estrada tegen de leider van de aanval, generaal Narciso, ,,want ze hebben ons al genoeg voor schut gezet.'' Estrada gaf toe dat deze doelstelling zou kunnen botsen met de opzet om de gijzelaars ongedeerd vrij te krijgen.

De president suggereerde in dat verband dat hij minder in het lot van vijftien van hen is geïnteresseerd. ,,Zij zijn nooit gekidnapt, maar vrijwillig naar Abu Sayyaf gekomen.'' Dit geldt voor twaalf Filippijnse evangelisten die eind juni naar het kamp van de rebellen gingen om ze met bidden en vasten ertoe te bewegen hun toenmalige gijzelaars vrij te laten. Ook doelde Estrada op Jeffrey Schilling, een Amerikaan die met zijn Filippijnse vrouw, een nicht van een van de vijf leiders van Abu Sayyaf, naar de schuilplaats van de rebellen was gegaan. Twee Franse journalisten die op 9 juli naar het Abu Sayyaf-kamp gingen om gijzelaars te bezoeken, zijn volgens Estrada evenmin ontvoerd.

De opmerkingen van Estrada hebben tot afkeuring geleid van zijn Franse collega Chirac. Hij heeft een verklaring afgegeven waarin hij de grootscheepse militaire aanval veroordeelt en de Filippijnse regering verantwoordelijk houdt voor het lot van de twee Fransen. Gisteren kwam het ministerie van Buitenlandse Zaken met een verklaring waarin werd gesteld dat de Fransen zoek zijn en dood noch levend zijn gevonden in het kamp waarin ze oorspronkelijk zaten. Dat kamp is gisteren door het Filippijnse leger ontruimd.

Het leger ontkent berichten dat dertien gijzelaars zijn gedood door de rebellen, onder wie de Amerikaan Schilling. Volgens het leger zijn alle negentien gijzelaars nog in leven. Ze zouden zich, met uitzondering van Schilling, allemaal schuilhouden in een uit de Tweede Wereldoorlog stammend tunnelcomplex in het midden van het eiland.