Slecht rapport voor Amerikanen KFOR

Het gaat niet goed met de American 82nd Airborne Divisie in Kosovo. Het gaat zelfs zo slecht met de militaire eenheid, dat de Amerikaanse minister van Defensie William Cohen, op bezoek in Singapore, ,,grote bezorgdheid'' heeft uitgesproken over de misdragingen van de eenheid in Kosovo.

Zo hebben leden van de divisie burgers lastig gevallen en geslagen op Amerikaanse checkpoints in Kosovo. Ook hebben ze Albanese vrouwen betast.

Het staat allemaal in een rapport dat vanochtend is gepresenteerd in Washington, maar waarop Cohen gisteren al reageerde. ,,We kunnen dergelijk gedrag niet toestaan'', aldus de minister.

Negen militairen van de American 82nd Airborne Divisie zijn inmiddels bestraft; ze zijn uit hun functies ontheven, gedegradeerd en hebben een deel van hun salaris moeten inleveren. De Amerikanen maken deel uit van de vredesmacht KFOR en zijn in het oosten van Kosovo gestationeerd.

Het is niet voor het eerst dat de divisie in opspraak komt. Twee maanden geleden werd sergeant Frank Ronghi tot levenslang veroordeeld na seksueel misbruik van en moord op een elf-jarig Albanees meisje, begin dit jaar. Hij had vantevoren tegen zijn maten gepocht dat een Kosovo-Serviër wel van de misdaad zou worden beticht.

De Amerikaanse autoriteiten probeerden gisteren al de schade te beperken. De American 82nd Airborne Divisie wordt gekenmerkt door een gebrek aan leiding, training en discipline, heette het. Opdrachten werden niet uitgevoerd en de militairen rommelen maar raak.

,,De incidenten mogen echter niet de reputatie van de andere tienduizend Amerikaanse mannen en vrouwen bedoezelen, die onder moeilijke omstandigheden goed werk doen op de Balkan'', zei een woordvoerder van Cohen.

De woordvoerder beklemtoonde dat het om incidenten ging en dat uit het onderzoeksrapport niet aanwijzingen voor wangedrag en excessief geweldgebruik wijdverbreid was onder VS-blauwhelmen in Kosovo en Bosnië.

De advocaten van Frank Ronghi hebben daarentegen aangevoerd dat Amerikaanse soldaten regelmatig ,,excessief geweld'' gebruiken in Kosovo door Albanezen te slaan of hen te verhoren zonder dat daarvoor toestemming is verleend. Dat zou hebben geleid tot ,,een klimaat waarin bevelen niet worden opgevolgd''.