Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Prinsjesdag. Rechtstreeks verslag van de rijtoer van de koninklijke familie door de binnenstad van Den Haag, de Troonrede en het overhandigen van de Miljoenennota door de minister van Financiën. Ned.2, morgen, 12.30-16.05u.

Barend en Witteman. Eerste aflevering van een nieuwe reeks van dit discussieprogramma. Vanavond kijkt presentator Sonja Barend met minister Els Borst vooruit op Prinsjesdag en de Miljoenennota. Ned.2, 19.29-19.59u.

Netwerk. Aan de vooravond van prinsjesdag richten een aantal prominente Nederlanders zich tot Wim Kok. Onder meer burgemeester Stekelenburg en bisschop Muskens doen in een open tv-brief een oproep aan de premier om zijn beleid aan te passen en meer geld aan het onderwijs en de gezondheidszorg te besteden. Ned.1, 20.29-21.00u.

2 Vandaag. Een reportage over Desi Bouterse. Morgen beslist het Amsterdamse Gerechtshof of hij kan worden vervolgd voor de Decembermoorden. Aansluitend een gesprek met onder meer de Surinaamse minister van Justitie, Gilds. Ned.2, 17.29-19.00u.

Nova. Ruim aandacht voor de omstreden Tsjechische kerncentrale van Russische makelij in Temelin. Ned.2, 22.30-22.57u.

TALKSHOW

Hardtalk. Vandaag ontvangt Tim Sebastian de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo. Na vijftien jaar militair bewind, kwam Obasanjo door middel van democratische verkiezingen aan de macht. Daarvoor was hij veroordeeld voor mensenrechtenschendingen. Een jaar na zijn verkiezing zijn er nog steeds spanningen in zijn land. BBC World, 20.30-21.00u.

DOCUMENTAIRES

In de Touwen. Documentaire over het leven van drie boksers en hun trainer in een lokale sportclub in Brooklyn. De sporters hopen via overwinningen in de ring te ontkomen aan de uitzichtloosheid van hun bestaan. Zie ook TV-vooraf. Ned.3, 20.23-22.00u.

Hoogtepunten uit de Europese kunst. Herhaling van een 10-delige Duitse documentaireserie van Gabi Imhof-Weber over de hoogtepunten uit de Europese kunst. Vandaag: gotiek. Ned.1, 17.09-18.04u.

SPORT

In Sydney staat een Huis. Twee weken lang op werkdagen verslag uit Sydney. Met gesprekken, reportages en bekende artiesten. Verder levert discjockey Edwin Evers zijn bijdragen aan het programma. Hij gaat geregeld in discussie met zijn alter ego's Rob Verlinden, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard en de broertjes De Boer. SBS6, 19.55-20.25u.

Olympische Spelen. RTL 5, vanaf 18.30u: Olympisch nieuws, interviews en achtergronden vanuit Sydney. Ned. 2, vanaf 19.00u: Onder andere de hoogtepunten van vandaag. ARD, vanaf 20.15u: magazine `Sydney2000 Olympia Boulevard'. CANVAS, vanaf 21.00u: magazine `Studio Sydney'. ZDF, vanaf 23.15u: rechtstreekse reportages vanuit Sydney. Ned. 2, vanaf 00.55u: roeien, zwemmem, boksen, hockey.

MUZIEK

Jimi Hendrix Night. Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat Jimi Hendrix overleed. Daarom de hele avond (live)muziekopnamen van deze gitaarvirtuoos. Met om 20.00 uur: Isle of Wight. Twee uur lang live optreden tijdens het Isle of Wight festival 1970. Kort daarvoor had hij zijn eigen studio (Electric Ladyland Studios in New York) geopend. En om 22.00 uur: Jimi plays Berkely. In deze special wordt Hendrix gevolgd de dag voor het concert (30 mei 1970) en is het concert zelf te zien. De opnames van dit concert zijn later gedeeltelijk gebruikt voor zijn albums The Rainbow Bridge en Hendrix in the West. Deze verschenen na zijn dood in 1971. TMF, 20.00-23.00u.

Lowlands Festival. Terugblik op een van de grootste Nederlandse muziekfestivals. MTV, 23.00-0.00u.

AMUSEMENT

De Bus. Vanavond verlaat de eerste passagier door stemming de Bus. Diana was al vrijwillig opgestapt. In de late uitzending wordt doorgepraat in de studio onder leiding van Ton van Royen. Zie ook het artikel hiernaast. SBS6, 19.25-19.55u.; en 21.05-21.55u.

Cheers. Herhaling van de ooit immens populaire Amerikaanse comedyserie met Ted Danson en Shelley Long. Vanavond: Coach returns to action. Ned. 1, 23.45-0.16u.

FILMS

Femmes de personne (Christopher Rank, 1984, Frankrijk). Tweede speelfilm van schrijver en theaterregisseur Frank is een soepel portret van de relationele desoriëntatie en onderlinge solidariteit van drie vrouwen uit een Parijs' ziekenhuis: de artsen Marthe Keller en Caroline Cellier en verpleegster Fanny Cottençon. Ook met Jean-Louis Trintignant, Philippe Léotard. TV5, 22.15-23.55u. & morgen, 14.15-16.00u.

Timecop (Peter Hyams, 1994, VS). Onverschillig vehikel voor Belgische vechtersbaas Jean-Claude Van Damme. Hij is belast met toezicht op excessen in het tijdreizen. Zie Film-vooraf. BBC1, 23.00-0.35u.

.Truly, Madly, Deeply (Anthony Minghella, 1991, Engeland). Degelijk bioscoopdebuut van latere regisseur van The English Patient over rouwverwerking vormt intelligente Britse tegenhanger van Ghost en Always. Overleden minnaar keert terug bij Juliet Stevenson. ARD, 1.00-2.45u., tweetalig.

Dangerous When Wet (Charles Walters, 1953, VS). Amusante film met Esther Williams. Ze behoort tot de familie uit Arkansas die zwemmend het Engelse Kanaal wil oversteken. Klassieke sequentie vertoont Williams in een getekend zwemduet met Tom en Jerry. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., nagesynchroniseerd.

Who's Minding the Store? (Frank Tashlin, 1963, VS). Minder sentimenteel klucht-vehikel voor Jerry Lewis over sullige medewerker van warenhuis. SBS6, 15.15-16.50u.,onderbroken door reclame.