Schutter Boschman heeft pech

Schutter Dick Boschman is vandaag bij zijn olympisch debuut in Cecil Park getroffen door domme pech. Bij zijn 57ste schot viel plotseling de trekkerdruk weg in zijn luchtgeweer. Daardoor schoot hij een zes in plaats van de benodigde tien.

De 25-jarige Boschman wist meteen dat hij was uitgeschakeld voor de finale van de beste acht. Na een snelle reparatie maakte hij zijn laatste serie af. Hij kwam uit op een score van 586 punten, goed voor de 31ste plaats in een veld van 48 deelnemers.

Boschman en zijn coach Bernard Kooistra maakten een aangeslagen indruk. ,,Wat wil je ook?'', vroeg Boschman later om begrip. ,,Naar de Olympische Spelen heb ik, bij wijze van spreken, twaalf jaar toegeleefd. Het is dan heel spijtig en zuur dat je juist bij je belangrijkste wedstrijd wordt geconfronteerd met materiaalpech. Het wegvallen van de trekkerdruk komt vrijwel nooit voor. Ik heb het in elk geval nog nooit meegemaakt.''

Bij zijn 56ste schot voelde Boschman al dat het niet goed zat. ,,Ik dacht toen nog dat het aan mij lag. Dat schot ging er al te snel uit. Ik vermoedde dat ik door de oplopende spanning even wat minder controle over mijn schietvinger had. Bij mijn volgende schot had ik de trekker echter nog niet aangeraakt of de kogel was al weg. De trekkerdruk bleek nul in plaats van veertig tot vijftig gram. Zo'n storing in je geweer laat zich helaas niet voorspellen.''

Tijdens de wedstrijd zag Boschman op de baan eveneens overal fotografen en cameramensen lopen. ,,Ze komen voor jou en voor je sport, bedacht ik me voortdurend. Daardoor kon ik toch positief met al die drukte omgaan.''

Boschman sprak van een ondraaglijke spanning tijdens de wedstrijd. ,,Je kent het belang van de Olympische Spelen. Dat vertaalt zich in een ongewoon hoge hartslag, ondanks het feit dat je doodstil staat. Ik zat op 120, 130 slagen per minuut. Daar heb ik geen hartslagmeter voor nodig, dat voel ik aan het tikken van mijn geweer tegen mijn borst. De kunst is om tussen je hartslagen in te schieten. Daarvoor heb je minder dan een halve seconde. Het is puur een kwestie van timing. Wie dat het beste kan, wint goud.''