Roddick weg bij Body Shop

Anita Roddick, oprichtster van de Britse `ethische cosmetica'-keten The Body Shop, treedt terug als commissaris om zich te wijden aan campagnes tegen de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en internationale bedrijven.

Dat heeft ze tegenover de BBC bevestigd, temidden van een publiciteitsoffensief ter gelegenheid van haar nieuwe boek, Business as Usual, dat vandaag verschijnt. Het is tijd voor een dosis ,,populistisch actievoeren'', zei Roddick gisteren tegen The Sunday Express. ,,De vijand is de WHO en de multinationals. Daar moeten we tegenaan schoppen.''

Roddick (57) trad in 1998 al af als directeur van The Body Shop onder druk van aandeelhouders die vonden dat de omzet stagneerde. Het bedrijf heeft wereldwijd 1.700 filialen en heeft sindsdien meer winst gemaakt. De huidige omzet bedraagt ruim 300 miljoen pond (1,1 miljard gulden).

Roddick maakte sinds ze haar eerste zeep-, shampoo-, en bodylotionwinkel in 1976 in Brighton opende een fortuin met producten waaraan geen dierproeven te pas komen en die zo min mogelijk vervuilen.

Roddick koopt veel grondstoffen voor haar `welzijnsproducten' in de Derde Wereld, met als doel lokale gemeenschappen te steunen. Roddick voerde al campagne tegen de WHO, tijdens de bijeenkomst in november vorig jaar in Seattle. De organisatie zou een wereldorde nastreven die ,,onrechtvaardig en verkwistend''.