PSV wint ondanks wanvertoning

Het bekijken van een voetbalwedstrijd kan soms een oervervelende bezigheid zijn. Zoals afgelopen zaterdag in Eindhoven waar een inspiratieloos PSV tegen een machteloos Sparta voor ruim dertigduizend toeschouwers een wanvertoning opvoerde. De Eindhovenaren wonnen uiteindelijk wel met 2-1, maar het publiek had een verloren avond.

Het schijnt moeilijk te zijn voor de voetballers van PSV zich tussen twee Champions League-wedstrijden op te laden voor een duel in de eredivisie tegen Sparta uit Rotterdam. De landskampioen, die al jaren op zoek is naar Europese successen, wilde zaterdag in de voorbereiding naar het treffen met Anderlecht geen onnodige energie verspelen, geen blessures oplopen en toch drie punten pakken. Wie na anderhalf uur voetbal alleen naar het resultaat keek, kon inderdaad concluderen dat PSV een zorgeloze avond had gekend. Het was alleen jammer dat de wedstrijd niet achter gesloten deuren plaats had gevonden.

Nu moest het publiek kijken naar een slaapverwekkend schouwspel waar bovendien al na ruim één minuut alle spanning vanaf was. De Joegoslavische aanvaller Mateja Kezman had toen van de Sparta-defensie na een pass van Jan Heintze in alle vrijheid de 1-0 achter Sparta-doelman Frank Kooiman mogen binnen schieten.

Na een periode van zo'n 27 minuten waarin vrijwel niets noemenswaardigs gebeurde was het de beurt aan PSV-spits Arnold Bruggink om zijn doelpunt mee te pikken. En opnieuw was het de Sparta-verdediging die achterin compleet open huis hield. PSV-verdediger Chris van der Weerden mocht ongehinderd op rechts oprukken. Hij speelde Bruggink in het strafschopgebied in de voeten en die hoefde niet veel meer te doen dan de 2-0 binnen te schieten.

In het uur voetbal dat volgde deden de Eindhovenaren niet veel meer dan zichzelf blameren. Al aan het einde van de eerste helft kreeg het tot dan toe onthutsend zwakke Sparta opeens een aantal grote doelkansen. Aanvaller Ali Elkhattabi – wederom zonder enige concurrentie de beste Spartaan – schoot in de 36ste minuut vrij voor doelman Ronald Waterreus de bal voorlangs. Een minuut voor de rust kreeg Bezzai Houssin zelfs op anderhalve meter van de doellijn de kans om te scoren, maar Waterreus redde bekwaam.

Na de rust dachten de Eindhovenaren de wedstrijd als verplicht nummer uit te kunnen spelen. Maar Sparta dat een groot deel van de wedstrijd had opgetreden als ideale sparringpartner in een veredelde trainingspartij begon opeens nog te geloven in een goed resultaat toen het in de 52ste minuut uit het niets een tegendoelpunt maakte. Sparta-topscorer Elkhattabi, die gisteren alweer zijn zevende doelpunt van het seizoen maakte, mocht in het strafschopgebied van PSV na een kopbal van Michel Langerak volledig vrij te bal achter Waterreus schieten.

Kort daarop was het opnieuw de verdediging van PSV – waar de van een hersenschudding herstellende Kevin Hofland node werd gemist – die steken liet vallen. Een vrije kopkans was echter niet aan Langerak besteed. Maar Sparta kon hoop blijven houden omdat ook PSV onzorgvuldig bleef omspringen met de kansen.

Johann Vogel miste oog in oog met Kooiman, Kezman schoot vrij voor het doel naast, een inzet van Bruggink werd van de lijn gehaald en Kolkka kreeg de bal niet over de Sparta-doelman heen. Maar de allergrootste mogelijkheid kreeg de miljoenenaankoop Kezman in de 68ste minuut. De Joegoslaaf werd door Steve Goossen onderuit getrokken en meldde zichzelf om de strafschop te nemen. Kezman schoot tot woede van Gerets – die liever had gezien dat Bruggink de strafschop had genomen – de bal nonchalant over en naast.

En zo moest PSV in de 86ste minuut nog opgelucht adem halen toen Elkhattabi uit een vrije positie naast schoot. PSV won, maar werd door het publiek beloond met een fluitconcert. Trainer Gerets sprak na afloop van ,,een ontgoocheling''. ,,Met alle respect voor Sparta maar deze wedstrijd moet je met twee vingers in de neus uitspelen en met 4 à 5-0 winnen'', zei Gerets. ,,Er staan geen mensen op met een over-mijn-lijk-mentaliteit. In plaats van rustig op de bank een pijp te roken, moest ik nog bibberen voor drie punten.''